Liga Juara-Juara Berita

Juventus, Barcelona dan Real Madrid AKAN bermain di Liga Juara-Juara musim depan walaupun mereka terlibat dalam Liga Super Eropah

Real Madrid, Barcelona dan Juventus telah masuk ke Liga Juara-Juara musim depan walaupun mereka terlibat dalam projek Liga Super Eropah yang diusulkan, dengan surat masuk telah dikirimkan kepada semua peserta Liga Juara-Juara, badan pengelola bola sepak Eropah, UEFA, telah mengesahkan.

Nampaknya, prosiding tatatertib terhadap Real, Juve dan Barca kerana penglibatan mereka dalam Liga Super Eropah yang dicadangkan telah ditangguhkan oleh badan rayuan bebas UEFA untuk masa ini.

UEFA memulakan siasatan terhadap ketiga-tiga kelab gergasi itu tetapi minggu lalu menangguhkan prosiding setelah diberitahu oleh pihak berkuasa Switzerland mengenai perintah pengadilan dari mahkamah komersial di Madrid yang diperoleh oleh badan undang-undang, Syarikat Liga Super Eropah SL.

“Surat masuk telah dihantar ke semua kelab yang berpartisipasi dalam pertandingan kelab UEFA musim depan hari ini,” kata UEFA kepada Reuters pada hari Selasa.

Juve, Barca dan Real adalah yang terakhir dari 12 kelab yang mendaftar ke Liga Super pada bulan April yang tidak menjauhkan diri dari projek pelarian yang dengan cepat membongkar dan terpisah ketika keenam-enam kelab Inggeris serta Inter Milan, AC Milan dan Atletico Madrid kemudian menarik diri apabila kritikan berat diberikan kepada kelab kerana penyertaan mereka dalam saingan liga.

Pengasas Liga Super Eropah dan pengerusi Juventus, Andrea Agnelli, mengatakan awal bulan ini bahawa rancangan untuk mewujudkan liga yang berpisah bukan merupakan rampasan kuasa tetapi cara untuk menyelamatkan industri bola sepak, yang telah dilanda wabak novel coronavirus.

Juve melayakkan diri ke Liga Juara-Juara pada hari terakhir kempen Serie A musim lalu dan sejak itu menukar jurulatih, dengan Massimiliano Allegri kembali untuk musim kedua, menggantikan legenda kelab Andrea Pirlo sebagai ketua jurulatih.