Liga Perdana Berita

Pep Guardiola membuat tuntutan mengenai Phil Foden ketika diminta perbandingan dengan Lionel Messi

Phil Foden memiliki musim yang luar biasa untuk Manchester City, memenangi Liga Perdana, Piala Carabao dan berpotensi Liga Juara-Juara, dan Pep Guardiola telah berbicara secara khusus mengenai perbandingan Lionel Messi yang telah dibuat berdasarkan pujiannya yang mewah pada pemain antarabangsa England sebagai ‘pemain paling berbakat yang pernah dilihatnya’.

Foden telah menjalani musim terbaiknya untuk City dan banyak yang memikat pemain antarabangsa England untuk terus maju dan menjadi salah satu pemain terbaik di dunia.

Kembali pada musim panas 2019, Guardiola membuat kenyataan yang banyak telah menggangap sebagai mengatakan bahawa Foden lebih baik daripada legenda Barcelona, ​​Messi.

“Dia mempunyai segalanya untuk menjadi salah satu pemain terbaik,” katanya ketika Foden duduk di sebelahnya.

“Saya telah berkali-kali mengatakan dalam sidang media, tetapi mungkin tidak mengatakannya di hadapannya, Phil adalah pemain yang paling banyak, paling berbakat yang pernah saya lihat dalam karier saya sebagai pengurus.

“Satu-satunya masalahnya ialah kadangkala pengurusnya tidak meletakkannya di XI permulaan. Semoga di masa depan itu dapat bertambah baik.”

Walau bagaimanapun, Guardiola sejak kebelakangan ini telah mengundurkan sedikit dari tuntutan itu, mengakui bahawa Messi sebenarnya berada di puncak senarai, menjelaskan bahawa dia tidak menguruskan pemain Argentina itu dalam tahun mudanya.

“Baiklah, yang terbaik adalah Messi, pertama,” kata Guardiola kepada Rio Ferdinand dalam wawancara untuk BT Sport.

“Kedua, saya tidak bertemu Leo Messi pada usia 17 tahun seperti saya bertemu Phil (Foden), dan pada usia itu, saya tidak pernah melihat pemain dengan potensi ini.

“Tetapi anda mesti melihatnya di lapangan dan di pentas terbesar.”

Guardiola juga menunjukkan pemikiran positif Foden dan kemampuannya untuk melupakan kesalahannya, dengan menegaskan bahawa sifat-sifat mental semacam itu tidak dapat dilupakan.

“Dia selesa. Dia suka bermain,” tambah pemain Sepanyol itu.

“Apabila ini berlaku, anda harus melindunginya. Dia lelaki yang melakukan kesalahan tetapi dia lupa (kesalahan itu).

“Bahagian yang paling penting bagi pemain bola sepak adalah kepala.

“Dia lupa dalam satu kejadian, satu saat. Dia memikirkan yang berikutnya. Pada perlawanan menentang Borussia Dortmund di rumah, dia kehilangan tiga peluang.

“Adakah anda tahu siapa yang menjaringkan gol? Itu dia. Saya mempunyai perasaan, dia berusia 20 tahun.”