Liga Perdana Berita

Hodgson mengakhirkan karier bola sepak selama lima dekad

Bekas pengurus England dan legenda Crystal Palace, Roy Hodgson – legenda ikonik bola sepak Britain – akan mengundurkan diri dari bidang bola sepak  bila musim ini berakhir.

Pelopor untuk jurulatih Inggeris di luar negara, Hodgson melatih Three Lions pada waktu senja lima tahun kerjayanya dalam permainan.

Hodgson, 73, dengan lembut dan tenang mengatakan “waktunya sudah tepat” untuk mengundur di Palace dan akan mengundurkan diri dari sukan yang telah menguasai kehidupannya sejak dia masih remaja. Setelah memulakan karier kejurulatihannya di luar negera di Sweden pada tahun 1976, pelatih terkenal dan tersayang Inggeris yang sudah lama menguruskan England antara tahun 2012 dan 2016, akan pada malam Rabu ini dengan bangga memimpin sekali kelab kesayangannya untuk satu pertandingan besar terakhir di Selhurst Park menentang Arsenal sebelum menghadapi salah satu bekas kelabnya, Liverpool, pada hari Ahad dalam perlawanan terakhirnya.

“Mengucap selamat tinggal tidak pernah menjadi kegemaran saya,” kata Hodgson. “Saya jauh lebih baik dengan ‘Hello’. Ia berisiko menjadi peristiwa emosi dan saya tidak baik dalam peristiwa emosi.”

“Ini adalah keputusan yang tidak diambil tepat dalam semalam. Ia sangat lama dibuat. Saya mempunyai fikiran bahawa masa yang tepat untuk meninggalkan kelab dan mungkin meninggalkan bola sepak untuk sementara waktu adalah pada akhir musim. Saya gembira bahawa walaupun terdapat spekulasi dua atau tiga bulan terakhir, kami dapat membuat semuanya tetap stabil.”

Pada tahun-tahun awalnya, Hodgson tidak mengikuti pendekatan konvensional sebagai jurulatih dan memilih untuk membuat namanya di pantai asing.

Dia dengan cepat membuktikan dirinya sebagai pengurus yang berjaya di Sweden, sebenarnya mengesahkan kehadiran dan reputasinya dengan memenangi liga bersama Halmstad di musim pertamanya. Dengan kejayaan itu, dia kemudian terus berlari dengan cemerlang dengan Malmo, dengan memimpin kelab untuk lima gelaran berturut-turut pada tahun 80-an.

Tugas bimbingan Hodgson di seluruh benua terus berkembang dengan gaya dan prestasi, menguruskan pasukan kebangsaan Switzerland dan juga Inter Milan di Serie A.

Reputasi mahaguru Inggeris ini diukir dalam batu di Eropah, walaupun pada skala yang sedikit lebih rendah di megarnya sendiri. Dia berjaya memimpin Fulham ke final Liga Europa pada tahun 2011 sebelum mengambil alih peranan sebagai bos pasukan kebangsaan England, dengan masa yang sangat meratapi dan bertubi-tubi dengan Three Lions, yang dihasilkan dengan singkiran dalam pusingan pertama yang sangat mengecewakan dari 2014 Piala Dunia dan penyingkiran bencana oleh Iceland pada pusingan ke-16 di Euro 2016.

Awan ribut akhirnya mulai lesap dan jurulatih dari Croydon itu kemudian menemui pembaharuan kariernya dekat kandungnya, mengekalkan Crystal Palace di Liga Perdana Inggeris selama empat musim berturut-turut walaupun diikatkan oleh anggaran yang ketat selama bertugas sebagai bos.

“Rekodnya bersama kami tidak dapat dikecilkan – dia adalah satu-satunya pengurus Palace yang berjaya empat tahun di Liga Perdana dan dia telah membantu memberi kami kestabilan pada saat-saat yang paling bergolak,” kata ketua Crystal Palace, Steve Parish.

“Kami akan selamanya berterima kasih atas sumbangannya yang besar dan saya gembira kerana kami berpeluang menunjukkan penghargaan kami di Selhurst Park selepas perlawanan Arsenal, bersama 6,500 penyokong. Roy akan meninggalkan kami selepas perlawanan terakhir Liga Perdana musim ini dengan ucapan terima kasih yang besar atas sumbangannya yang luar biasa kepada kelab kami, dan dengan harapan terbaik kami untuk masa depan.”

Syabas, Roy!!!