LaLiga Berita

Lionel Messi akan membuat keputusan mengenai masa depannya minggu depan

Setelah hampir meninggalkan Camp Nou musim panas lalu, masa depan Lionel Messi yang berusia 33 tahun masih belum pasti, dan banyak yang boleh bergantung pada keputusan pilihan raya presiden Barcelona pada hari Ahad mengenai pemain terhebat mereka.

Jimat Barcelona itu tidak mempunyai kontrak pada 30 Jun dan telah banyak dikaitkan dengan PSG dan Manchester City, terutama yang pertama memandangkan laporan berita terbaru bahawa Messi sedang mencari tempat kediaman di ibu negara Perancis.

Anggota Barcelona akan memilih pengganti tetap Josep Maria Bartomeu hujung minggu ini dengan mantan presiden Joan Laporta menjadi pelopor yang menyatakan bahawa Messi akan pergi kecuali dia kembali ke peranan yang sebelumnya dia laksanakan antara 2003 dan 2010.

“Saya mempunyai hubungan yang baik dengan Leo dan dia akan mempertimbangkan cadangan apa pun yang saya buat,” kata Laporta awal minggu ini.

“Sekiranya saya tidak menang, saya yakin Leo tidak akan tinggal di Barcelona. Messi akan mempertimbangkan tawaran yang kami berikan kepadanya.

“Saya yakin jika calon lain menang, Messi tidak akan kekal di Barcelona.

“Dia tidak senang semasa [calon saingan, Toni] Freixa semasa did berada di lembaga.

“Dia [Messi] tidak dipandu dengan wang. Dia mahu pasukan yang kompetitif menang. Saya yakin dia akan mendengar tawaran saya, sama seperti saya yakin bahawa jika orang lain menang dia akan pergi.”

Messi dikatakan akan mengadakan perbincangan dengan pemenang pilihan raya Ahad dan kemudian akan membuat keputusan mengenai masa depannya minggu depan, menurut Daily Telegraph.

Apa pun, PSG dan Manchester City akan memantau secara rapi peristiwa di ibukota Catalan dalam beberapa hari mendatang kerana Messi bebas menandatangani perjanjian pra-kontrak dengan pasukan bukan La Liga sejak 1 Januari.

Pemain antarabangsa Argentina itu menangguhkan perbincangannya mengenai masa depannya hingga sekarang, tetapi dengan baki kontraknya kurang dari empat bulan, Messi diharapkan dapat menangani masalah itu dalam waktu dekat.