La Liga Berita

Bekas presiden Barcelona Bartomeu dan pegawai kanan kelab ditangkap atas tuduhan rasuah

Laporan telah muncul bahawa bekas presiden Barcelona Josep Maria Bartomeu adalah antara mereka yang telah ditangkap pagi Isnin ketika pasukan polis Catalan Mossos menyerbu pejabat kelab.

Penangkapan tersebut didakwa berkaitan dengan kes yang telah dikenali sebagai ‘Barcagate’ – di mana kelab kononnya mengupah syarikat ketiga untuk memfitnah pesaing mereka, di dalam dan di luar kelab, di saluran media sosial yang popular.

Pasukan polis Catalan Mossos menyerbu kemudahan kelab itu pada hari Isnin pagi dan mereka telah mengesahkan bahawa tangkapan telah dibuat berkaitan dengan kes tersebut walaupun tidak mendedahkan siapa yang termasuk di antara mereka yang ditahan.

Bartomeu tidak mempunyai keterlibatan dengan raksasa Catalan itu sejak dia dan dewannya dipaksa untuk mengundurkan diri dari jawatan mereka pada Oktober tahun lalu, sehingga mencetuskan pemilihan presiden baru Mac ini, dan dia dikatakan telah ditangkap di rumahnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Oscar Grau, ketua undang-undang Roman Gomez Ponti dan Jaume Masferrer – bekas orang kanan Bartomeu – juga telah disenaraikan di antara mereka yang telah ditangkap oleh polis.

Skandal ‘Barçagate’ muncul tahun lalu sehubungan dengan dokumen yang dilaporkan yang dikatakan menunjukkan cara kerja dan transaksi kewangan kelab, yang menimbulkan kekecohan besar di media Sepanyol.

Tahun lalu, El Larguero dari Cadena Ser mendedahkan dokumen dari Barcelona yang memperlihatkan bahawa kelab membayar agensi pihak ketiga untuk mencabul reputasi individu tertentu, termasuk Lionel Messi, Gerard Pique dan Pep Guardiola, antara lain yang dilihat tidak berpihak kepada presiden Bartomeu ketika itu.

Pihak ketiga dikatakan sebagai syarikat I3 Ventures, yang didakwa digunakan oleh Bartomeu dan kroninya untuk mempromosikan mesej mereka sendiri di Twitter dan Facebook untuk mendiskreditkan orang lain.

Pada bulan September, El Mundo menggariskan bagaimana polis Catalan mengesyaki Bartomeu melakukan rasuah dan menjatuhkan pembayaran kepada syarikat yang enam kali lebih tinggi daripada nilai pasaran mereka, dengan alasan di sebalik nilai yang berlebihan itu kini sedang disiasat oleh pihak berkuasa.

Penemuan penglibatan Barcelona dengan syarikat itu didedahkan pada Februari tahun lalu, setelah Barcelona mengeluarkan pernyataan rasmi yang menolak laporan dari stesen radio Cadena Ser yang mendakwa kelab tersebut membayar pihak ketiga untuk merosakkan reputasi orang lain.

Kelab Catalan selalu dengan tegas membantah kebenaran dalam laporan tersebut, dengan mengatakan bahawa mereka tidak membayar atau mempromosikan sesiapa untuk mengecam atau menyerang orang lain – yang pernah menjadi lawan kepada lembaga semasa dalam beberapa bentuk – dalam talian.