LaLiga Berita

Kemungkinan penangguhan pilihan raya presiden Barcelona kerana calon mendakwa “ramai anggota takut”

Pilihan raya presiden Barcelona FC kemungkinan ditangguhkan kerana wabak Covid-19 ketika ini, menurut salah satu daripada empat calon terakhir.
Carlos Tusquets kini memegang kubu itu sebagai presiden sementara Blaugrana tetapi pilihan raya akan diadakan pada 24 Januari dengan beberapa calon bersaing untuk menggantikan Josep Maria Bartomeu.
Victor Font, pelopor kedua semasa dalam perlumbaan, telah menimbulkan keraguan terhadap pilihan raya yang akan diadakan pada tarikh yang dicadangkan kerana pandemi yang sedang berlangsung dan kurangnya pilihan untuk memilih dari jauh. Font telah mengatakan, dalam petikan yang disampaikan oleh Deportes Cuarto:
“Tidak dapat mengundi di bandar anda, misalnya, lebih dari sekadar alasan objektif untuk mengatakan bahawa tidak mungkin hanya 10,000-15,000 anggota yang memilih.
“Akan ada masalah kesahihan. Anggota yang mahu mengundi mesti dapat melakukannya dengan selamat. Kami berada di saat yang sangat kritikal terhadap wabak ini, dan jika kelab tidak memberikan penyelesaian sehingga dalam dua minggu kita dapat memilih dengan cara yang berbeda dari yang dirancang, pilihan raya tidak dapat diadakan.
“Ramai ahli takut, mereka telah memberitahu kami.”
Font, kegemaran kedua untuk memegang jawatan itu, mengumpulkan 4,710 tandatangan ahli untuk memastikan tempatnya di undi terakhir berada di belakang saingan utamanya Joan Laporta, yang merupakan bekas presiden kelab, yang mengumpulkan 10,257 tandatangan ahli dan berada di kedudukan keempat di semua- senarai rekod masa pada peringkat ini.
Tony Freixa dan Emili Roussaud adalah dua calon yang tersisa untuk pilihan raya, dan kedua-duanya dilihat sebagai orang luar dalam pilihan raya.