LaLiga Berita

Koeman dengan marah memanggil Riqui Puig ‘pembocor’ dalam pertunjukan bilik persalinan

Konfrontasi bilik persalinan berlaku antara bos Barcelona dan pemain tengah muda, Riqui Puig, menurut laporan dari El Pais.

Menurut laporan di Sepanyol, ketua jurulatih Ronald Koeman memberitahu Riqui Puig dengan marah kerana dia “pembocor” di depan bilik persalinan yang terbahagi, setelah memberitahunya sejak awal bahawa dia tidak akan mengandalkan gelandang muda berbakat musim ini dan dia bebas meninggalkan atas pinjaman ke lain kelab.

Ini adalah pemerintahan yang penuh gejolak di Camp Nou untuk Koeman dan perbualan itu dengan cepat menjadi pengetahuan umum, yang dilaporkan membuat Koeman kecewa dan menyebabkan pertengkaran.

El Pais melaporkan pada hari Ahad bahawa orang Belanda itu kesal dengan seberapa cepat perincian mengenai keputusannya mengenai Puig membuatnya menjadi media.

Koeman melabel Puig, 21, sebagai “pembocor” dan mempersoalkan sikapnya di hadapan rakan sepasukannya sebelum dia dihantar ke bangku untuk pertandingan Piala Joan Gamper menentang Elche.

Reaksi bilik persalinan dikatakan dibahagikan dengan beberapa pemain senior keperihatinan umum mengenai sikap pemain kelab yang lebih muda dan menyokong Koeman, yang baru saja menggantikan Quique Setien, sementara yang lain merasakan ada standard ganda kerana panggilan telefon Koeman dengan penyerang veteran Luis Suarez tentang mencari pasukan baru juga banyak dilaporkan.

Suarez terus bergabung dengan Atletico Madrid tidak lama kemudian. Walaupun perjuangan Barca musim ini, Puig belum memulakan pertandingan musim ini, hanya muncul sebagai pengganti sekali di La Liga dan tiga kali di Liga Juara-Juara.

Koeman, dilaporkan ingin mengirim Puig secara pinjaman bersama Carles Alena pada jendela perpindahan Januari, telah menarik kritikan dari beberapa pihak dalam mempertahankan pendiriannya yang tegas terhadap Puig. Puig telah mengembangkan reputasi besar di La Masia segera di Camp Nou musim lalu, mengagumkan dengan persembahannya setelah La Liga kembali beroperasi setelah dikurung.

Setelah mengambil alih, Koeman memberitahu hierarki kelab bahawa dia merancang untuk memilih pemain tengah dua pemain Frenkie de Jong dan Miralem Pjanic, dan juga meminta mereka untuk meneruskan penandatanganan Gini Wijnaldum dari Liverpool.