Liga Perdana Berita

Bos Tottenham, Jose Mourinho memberi peluang untuk mengurangkan pinjaman Gareth Bale Real Madrid

Penyokong setia Tottenham dengan gemilang menyanyikan pujian Daniel Levy pada musim panas setelah ketua memastikan Gareth Bale kembali ke kelab dengan pinjaman, tetapi Darren Bent tidak menyangka ia berjaya walaupun Spurs kini bersama-sama di Liga Perdana selepas 10 perlawanan dengan sebilangan pemain menunjukkan prestasi yang baik di bawah kendalian Jose Mourinho

Jurulatih Portugis yang cerdas dengan kebolehan dan permainan yang taktikal terbukti itu telah  kebiasaan memenangi piala pada musim keduanya di setiap kelab yang dikendalikannya dalam kariernya sejak bertugas sebagai pengurus pertamanya.

Tottenham kini merupakan projek terbesarnya hingga kini dengan kelab yang tidak pernah memenangi trofi besar sejak 2008 walaupun mendekati Mauricio Pochettino, setelah menduduki tempat kedua di liga semasa kempen memenangi gelaran Leicester dan kalah kepada Liverpool di final Liga Juara-Juara 2019.

Mourinho bersenjata dengan silsilah pemenang trofinya dan pasukannya kini kelihatan baik untuk memberikan cabaran gelaran kepada pemain besar Liverpool dan Manchester City.

Tujuh pemain baru dibuat pada musim panas dengan penampilan seperti Pierre-Emile Hojberg dan Sergio Reguilon. Tambahan Joe Hart, Carlos Vinicius dan Joe Rodon juga ditandatangani untuk memperkuatkan skuad hebat Mourinho.

Namun, Gareth Bale adalah pemain marquee yang menandatangani kontrak dengan peminat berharap pemain sayap itu menemui semula penampilan terbaiknya di utara London, yang belum berlaku dengan pemain berusia 31 tahun itu hanya membuat tiga penampilan di Liga Perdana, walaupun dia menjaringkan gol kemenangan di Brighton.

Dan Bent percaya kesabaran Mourinho akan segera habis  jika Bale tidak mulai memberikan kesan yang lebih besar.

“Ini adalah proses yang beransur-ansur tetapi pada masa yang sama ia adalah pinjaman setahun,” katanya kepada talkSPORT.

“Bagi saya, pertanyaan yang harus anda tanyakan adalah berapa lama Mourinho bersedia memberikannya sebelum dia berkata ‘ini tidak berfungsi’.

“Semua pembicaraan adalah mengenai [Heung-min] Son dan [Harry] Kane yang hebat, tetapi ketika mereka mendapatkan Bale kembali, ketika Bale kembali kepada dirinya sendiri, Bale ini dan Bale itu.

“Tapi sekarang dia tidak ada di dekat Bale yang kita ingat.

“Dia tidak bermain secara konsisten selama kira-kira tiga tahun dan dia juga mengalami kecederaan besar, sehingga Bale mungkin tidak akan kembali.”

Dan bekas penyerang Tottenham itu percaya bentuk Bale yang sekarang dapat menyaksikan Spurs memotong pinjamannya dari Real Madrid.

“Adakah anda memikir ada titik di musim di mana dia akan menjadi gangguan? Mereka harus membuat keputusan,” tambah Bent.

“Pinjaman setahun dan jika terus seperti ini, apa yang dilakukan Spurs? Hantar dia kembali ke Madrid atau jaga dia?

“Jadi bagi saya berapa lama mereka akan memberinya dan berapa lama peminat akan memberinya sebelum mereka pergi ‘dengar, kita tidak boleh terus menunggu dia kembali’ … [Steven] Bergwijn perlu bermain dan Lucas Moura perlu bermain.

“Ini agak pelik, tetapi pada masa ini tanda-tanda tidak kelihatan hebat.”