Liga Perdana Berita

“Yang Istimewa” melabel Kane sebagai “Istimewa” kerana membawa pemenang lewat untuk mengangkat Spurs

“Yang Istimewa”, Jose Mourinho, dengan bangga melabelkan Harry Kane sebagai “Istimewa” setelah gol ke-150 penyerang Tottenham di Liga Perdana Inggeris itu menang tipis 1-0 menentang West Bromwich Albion pada hari Ahad ketika West Brom mengalami pukulan sebelum perlawanan ketika Branislav Ivanovic dan Matheus Pereira dikesampingkan setelah keduanya diuji positif untuk coronavirus.

Pasukan Mourinho sangat memerlukan gol mercu tanda Kane setelah berusaha untuk memecahkan bahagian Albion yang tidak jelas di Hawthorns. Setelah menjaringkan gol ke-200 Tottenham dalam semua pertandingan menentang Ludogorets pada hari Khamis, Kane kini mempunyai 13 gol musim ini.

“Saya lebih suka tidak bercakap kerana dia bercakap sendiri. Kerana beberapa pemain lain dapat memiliki rekod gol yang luar biasa tetapi selepas itu, apa yang mereka lakukan? ” kata Mourinho.

“Lelaki ini melakukan lebih banyak daripada menjaringkan gol. Sebagai contoh, lima minit terakhir dia bermain sebagai nombor enam dan memenangi bola di depan pertahanan. Istimewa.”

Kepahlawanan terbaru Kane menaikkan Tottenham ke puncak Liga Perdana sebentar, tetapi mereka tersingkir hanya beberapa jam kemudian oleh kemenangan Leicester 1-0 menentang Wolves.

“Dalam tiga perlawanan terakhir yang anda lihat dalam 15 minit terakhir kami menggali lebih dalam. Kami tahu kami mempunyai banyak permainan besar yang akan datang selepas rehat antarabangsa,” kata Kane.

“Kita dapat mulai memikirkan siapa yang akan memenangi liga pada bulan Mac atau April.”

Pasukan Mourinho dimulakan dengan Kane, Gareth Bale dan Son Heung-min di depannya tiga untuk pertama kalinya, dan sementara kedua yang terakhir diam, Kane berada di tangan untuk meraih kemenangan ketiga berturut-turut Tottenham.

Tottenham kini tidak terkalahkan dalam tujuh perlawanan liga terakhir mereka tetapi berada di bawah prestasi terbaiknya untuk jangka masa panjang ketika pasukan West Brom masih berjuang tanpa kemenangan dalam liga musim ini.

Tidak akan mengejutkan jika Mourinho – yang terkenal dengan kebiasaan baru-baru ini menggunakan catatan media sosial untuk menyapu pemainnya ketika mereka tidak menunaikan harapannya yang tinggi – ketika itu mungkin cuba menggegarkan satu lagi pesan keras untuk pemainnya sehingga Kane datang secara ajaib sekali lagi untuk menyelamatkan situasi.

Senapang penembak tepat media sosial diketepikan buat masa ini, Mourinho sebaliknya melancarkan perayaan lompatan di garis sentuhan untuk meraikan kemenangan yang jelas menekankan tekad dan ketabahan Tottenham. Sesiapa yang menonton akan merasa empati terhadap bos Spurs.

“Perlawanan ini sangat sukar. West Brom menunjukkan seberapa besar mereka dengan Slaven Bilic kerana cara mereka berjuang untuk mencuba dan mendapatkan hasil positif mengatakan semuanya,” kata Mourinho.

“Kami bertahan dengan baik, kami kompak tetapi taktik mereka sangat bagus. Tiga perkara yang sangat penting bagi kami.”

Ini baru kali kedua musim ini Tottenham hanya berjaya melakukan satu pukulan pada separuh pertama permainan Liga Perdana.