Liga Perdana Berita

Komen Lampard akan sedapkan hati jurulatih Southampton

Walaupun bos Chelsea, Frank Lampard tidak senang dengan bagaimana pasukannya membiarkan Southampton kembali ke permainan, penilaian hasilnya selepas perlawanan pasti akan memanaskankan hati bos Saints, Ralph Hasenhuttl.

Walaupun jelas kecewa dengan keputusan akhir, pengurus Chelsea, Frank Lampard dengan ramah mengakui bahawa Southampton memang pasukan yang lebih baik pada babak kedua di Stamford Bridge.

Penyamaan masa kecederaan Jannik Vestergaard di Stamford Bridge adalah pisau ukiran yang menjadikan Southampton mendapat sebahagian daripada rampasan, dengan pasukan Ralph Hasenhuttl dengan gagah berjuang kembali dari defisit 2-0 dan sekali lagi dari 3-2 di belakang untuk memperoleh mata yang benar-benar layak.

Pengulas Match of the Day, Alan Shearer, dengan betul memberi komen bahawa keputusan seri itu menunjukkan permainan yang lumayan untuk The Saints, dengan Danny Ings dan Che Adams juga menjadi penjaring gol untuk Southampton di London barat.

Sayangnya, bagi Lampard dan pasukannya di Chelsea, itu menjadi satu lagi kekecewaan, dengan the Blues menjatuhkan mata berharga dari kelebihan kedudukan yang menang. Namun, sebagai penentu hakikatnya, pengurus Chelsea itu dengan besar hati mengakui bahawa Southampton adalah pasukan yang lebih baik pada babak kedua ketika dia menunjukkan bagaimana anak buah Hasenhuttl menimbulkan masalah bagi mereka.

“Saya setuju bahawa mereka adalah pasukan yang lebih baik dan di sisi lain, kami adalah pasukan yang lebih baik di babak pertama di mana kami mungkin boleh meletakkan permainan di luar Southampton dengan lebih banyak gol dan tentu saja kami kebobolan lewat, yang boleh berlaku,” Lampard berkata.

“Babak kedua cukup jelas bagi saya. Saya tidak akan menyalahkan bentuk pasukan, lebih-lebih lagi kami tidak menangani kenyataan bahawa Southampton benar-benar berminat untuk memberi kami tekanan pada separuh masa kami sendiri. Kami mahu menggelak tekanan mereka, kami tidak melakukan cukup dan itu bermakna kami membalikkan bola pada separuh masa kami sendiri, yang tanpa mengira bentuknya selalu menjadi masalah.

“Saya rasa kami cuba membuat terlalu banyak hantaran pendek di separuh masa kami sendiri, yang memberi mereka kemungkinan untuk memenangkannya kembali di sana. Mesej adalah agar para pemain ketinggalan, saya rasa kami tidak melakukan cukup dan itu berjaya jauh lebih sukar bagi kita untuk memiliki kawalan yang kita lakukan pada babak pertama.

“Apa yang anda mahukan ketika anda unggul 3-2 adalah memastikan anda melihat permainan, itu jelas merupakan faktor yang mengecewakan dari sudut pandang kami.”

Komen Lampard akan menjadi muzik yang manis di telinga bos Saints, Ralph Hasenhuttl, yang terkenal menuntut banyak dari pemainnya dengan gaya menekannya dengan intensiti tinggi.

Ia telah menuai imbalan untuk Southampton dalam banyak kesempatan di Liga Perdana semasa Hasenhuttl bertugas, dan melakukannya sekali lagi di Stamford Bridge, dengan kedua dua gol pertama yang dijaringkan oleh Saints menjadi contoh utama ketika penekanan itu membuahkan hasil.