piala dunia Berita

Argentina mengatasi rintangan ketinggian menentang Bolivia dengan Messi yang ganas memarahkan jurulatih Bolivia

Argentina akhirnya berjaya mengatasi jinx ketinggian di La Paz untuk menewaskan Bolivia 2-1 pada hari Selasa dalam kelayakan Piala Dunia Amerika Selatan – kemenangan kedua berturut-turut untuk pasukan Lionel Messi dan yang pertama di ketinggian La Paz sejak 2005.

La Paz secara sejarah adalah tempat trauma lama ketinggian untuk Argentina dalam kelayakan Piala Dunia dengan yang terbesar pada tahun 2009 ketika Bolivia di bawah Diego Maradona kemudian mencatat kemenangan 6-1 yang mengejutkan pasukan Messi. Superstar itu juga gagal mengesankan pada 2017, kalah 2-0 di ibu negara Bolivia.

Sejarah nampaknya akan berulang setelah Marcelo Martins membuka skor untuk tuan rumah dengan tandukan mudah pada minit ke-24, menaikkan lagi hari buruk bagi pasukan Argentina sejauh 3,600 meter dari permukaan laut di ibu kota Bolivia.

Tetapi pasukan Argentina yang tekun terus bertahan untuk menang 2-1 dengan berkat gol Lautaro Martinez dan Joaquin Correa.

“Ini adalah kemenangan besar di ketinggian, di mana harganya lebih banyak,” kata Messi di saluran media sosialnya. “Masih banyak yang perlu ditempuh, kelayakan baru bermula, dan kami sangat gembira dengan dua kemenangan ini.”

Namun, perlawanan itu bukan tanpa drama kerana Lionel Messi menjadi sangat pasca perlawanan dan bermarah dengan jurulatih Bolivia, Lucas Nava.

Ketika pemain dan kakitangan kedua-dua pasukan berjabat tangan pada akhir permainan, Messi yang marah melepaskan tembakan yang memalukan di Lucas Nava, dengan TYC Sports meminta pembaca bibir untuk memecahkan apa yang dikatakan, dengan terjemahannya menjadi terlalu kasar untuk diulangi di sini sebab bintang Barcelona membuat komen tidak sopan merujuk kepada bahagian peribadi ibu Nava sebelum memanggil pelatih ‘Si-Botak’.

Messi sepertinya merasa marah dengan kenyataan bahwa Nava berteriak padanya sepanjang pertandingan, sambil berdiri di luar.

Baiklah, ini menunjukkan bahawa tidak kira sama ada Bartomeu dan lembaganya atau jurulatih saingan yang mengacaunya, tidak bijaksana untuk masuk ke dalam buku-buku buruk jimat Barcelona yang perangainya nampaknya agak tidak stabil pada masa ini.