La Liga Berita

Messi, dalang dan penyihir yang cemerlang: kebangkitan Antoine Griezmann secara tiba-tiba (Kesimpulan dari Siri 2 Bahagian)

Ternyata segera setelah rasa malu, atau bahkan penghinaan, yang Griezmann mengalami dibawah pengurusan Setien terhadap permainan Barcelona dengan Atletico, dikatakan bahawa Messi telah memutuskan bahawa sudah cukup akibatnya. Dia kemudian pergi ke kedua-dua lelaki, ia itu penyerang dan jurulatih, dan perbualan berlangsung:

“Cara terbaik untuk ini berfungsi, cara saya melihat sesuatu bertambah baik, adalah jika Antoine bermain sebagai penyerang tengah bersama Luis, dan saya bekerja di belakang mereka dalam peranan No.10.”

Messi tahu bahawa tiada siapa yang mendapat keuntungan dari keadaan itustatus quo ketika ia berdiri tepat setelah bencana Athletico. Griezmann telah dimengerti dan murung, setelah dipermalukan dengan berada di bangku simpanan sehingga hampir minit terakhir pertandingan.

Messi tahu juga bahawa melainkan jika keajaiban besar tiba-tiba meletup di tempat kejadian, tidak mungkin Neymar akan tiba seperti penunggang kuda kiamat pada musim panas, tentu tidak dengan kewangan Barca berada dalam kekacauan yang sama sekali tidak suci. Dan sama ada Lautaro Martinez akan muncul sama ada topik perbalahan lain, kerana alasan yang sama.

Dengan mempertimbangkan persamaan seperti itu, Messi jelas memiliki kejelasan fikiran untuk memahami bahawa Griezmann, empat tahun lebih muda dari dia dan bahkan lebih muda lagi dari Suarez, masih mempunyai kuasa kaki untuk menekan, berlari ke mana-mana ruangan terbuka dan berkemampuan semula jadi untuk mengacau pemain pertahanan saingan, dengan harapan keadaan dapat berjalan lancar seperti yang diharapkan sebab usia Griezmann kini sedang meningkat. Messi tahu bahawa jika Griezman di bagi penggalakan dariny sendiri, memang penyerang dari Athletico ini harus membantu menjadikan keadaan berubah positif dengan hasil yang diinginkan di lapangan.

Messi pastinya bukan pendatang baru dalam senario semacam ini kerana tokoh pemain bola sepak sedunia ini sungguh penting dalam peranannya untuk menyangkinkan perkembangan, ketika menentang Espanyol, untk menjadikan Suarez sebagai pencetak gol ketiga tertinggi sepanjang masa Barcelona. Ketika orang Uruguay pertama kali tiba dari Liverpool, Messi sudah lama terbiasa bermain di tengah, terlepas dari apakah ada yang suka menandakannya sebagai penyerang tengah atau No. 9 palsu, tidak ada bedanya dengan penyihir itu. Kenyataannya tetap berlaku bahawa pada saat Suarez sudah jelas mengenai larangan FIFA dan cukup sihat untuk memulakan perlawanan, dia bermain sebagai pemain sayap kanan. Tetapi dia masih dipaksa bermain sebagai sayap kanan sebelum pengaruh Messi menukarkan posisinya.

Contoh terbaik yang terlintas di fikiran adalah pada Clasico 2014 yang dimenangi Madrid 3-1. Barca mendahului 0-1 ketika pemain Uruguay itu, dari kanan lebar, mengirim bola panjang ke pemain sayap kiri Neymar dan penyerang tengah mereka, Messi, mengambil Luka Modric untuk jalan memutar untuk menciptakan ruang untuk rembatan penjaring Brazil itu. Lima belas hari selepas kekalahan itu di Madrid, Barcelona bermain di Amsterdam menentang Ajax di Liga Juara-Juara.

Penolong jurulatih Luis Enrique, Robert Moreno, menyambungkan kisah:

“Semasa permainan Luis Suarez berada di sayap dan Leo berkata kepadanya: ‘Adakah anda mahu bermain di tengah?’ Messi berjalan keluar ke garis sentuhan, bertanya kepada Luis Enrique apakah dia memikirkan mengenai perubahan itu, dan idea spontan bermula di sana. Leo dan Suarez bergabung untuk memberitahu kami di mana masing-masing mereka lebih suka bermain dan membawa begitu banyak kejayaan kepada pasukan. Kami cantik banyak mengatur semula semua orang di sekitar perkongsian menyerang itu. Kami berkata kepada yang lain dalam pasukan: ‘Messi sungguh pintar, dia selalu menganalisis saingan kami dalam permainan dan dia akan selalu meletakkan dirinya di tempat di mana dia mahukan bola. Leo mempunyai bola … anda pergi ke sini, anda pergi ke sana, anda memastikan anda berada di posisi itu dan seterusnya.'”

Mereka menang 2-0 di Arena Amsterdam malam itu.

Interaksi dan pertembungan idea ini, semuanya mengalir dengan begitu semula jadi dan licin dari minda bola sepak Messi yang cemerlang, dengan akibat enam bulan kemudian Barcelona menjadi satu-satunya kelab dalam sejarah yang pernah memenangi dua Treble. Suarez juga menyuarakan perasaannya tentang hal itu, memberi penghormatan yang tulus kepada bakat dan persepsi luar biasa Messim berserta kemurahan hatinya dalam mengundangkan peranan Suarez bermain sebagai No. 9 dan bukan lebar di sebelah kanan.

Namun keadaan sekarang tidak serupa semacam dulu. Apa yang terjadi kemudian berputar di sekitar Messi dan Suarez yang hampir enam tahun lebih muda pada masa dulu itu, lebih cepat, dengan banyak stamina dan penuh dengan adrenalin dalam urat mereka – dan juga dengan Neymar sebagai Musketeer ketiga mereka. Griezmann memang tidak pernah memandangkan dirinya sebagai Neymar baru. Namun, seimbangkan dengan kecerdasan bola sepak Messi yang luar biasa dalam meminta pelatih untuk mengesahkan permainan posisi yang berbeza di hadapan dan bukan di sayap, dan juga dengan beberapa perkembangan baru di aturkan olih Messi yang menarik untuk Griezmann yang berlaku selama 10 hari terakhir untuk menarik Griezmann keluar dari rasa kekecewaan dan kemurungannya, penyerang ini baru kini bersemangat untuk mengalahkan semua saingan di hadapan bersama Messi dan Suarez.

Penghormatan perlu diberikan kepada bekas jurulatihnya, Diego Simeone. Pada akhir seri Athletico di Camp Nou pada 20 Jun, Atletico seri 2-2 apabila Griezmann, yang mengenali bekas rakan sepasukannya dalam pasukan itu, tidak sabar untuk mengadakan pertandingan di Los Colchoneros, tetapi malangnya dia hanya dibawa masuk pada minit ke-90. Pasca perjodohan, Setien mengatakan dia “tidak akan meminta maaf” daripada Griezmann dan sebenarnya mengatakan bahawa “sukar mencari tempat (untuk Griezmann) tanpa mengecewakan pasukan.”

Memang tidak masuk akal untuk mana-mana jurulatih yang cukup pengalaman bercakap begitu terhadap pemain dengan rekod prestasi yang Griezmann memiliki di Athletico dulu.

Ketika ditanya pada malam yang sama tentang cara bekas pemain bintangnya diperlakukan dengan ditinggalkan di bangku simpanan sehingga ada beberapa minit terakhir yang tersisa, Simeone berkata, “Sin palabras.” Banyak yang menafsirkan perkataannya sebagai sebutan sopan “Tidak ada komen” yang tetapi sebenarnya bermaksud “Saya tidak ada apa-apa bolih cakap lagi!” Sudah jelas bahawa seseorang bola sepak berpengaruh dari Argentina, bukan hanya Messi, tahu bahawa Griezman tidak dimanfaatkan dengan betul. Keadaan ini tidak stabil dan tidak dapat dikekalkan.

Kudos juga kepada Luis Suarez kerana merasa geli untuk menunjukkan bahawa dia tidak akan tenggelam oleh aksi Griezmann, mungkin tidak bijak, menyiarkan gambar di Instagram menunjukkan dia dan isterinya yang kelihatan gembira, berjemur di pipi di bawah sinar matahari. Dengan segeranya muncul reaksi hebat dari pemerhati umum yang mengkritik penyiaran itu dengan tema bahawa ‘dia seharusnya tidak patut senang hati, bagaimana dia bisa tersenyum pada saat seperti ini ketika Barcelona tidak memberinya peluang bermainan!’ Tidak terganggu, Griezmann bertindak melanjuti posting pada hari berikutnya yang menunjukkan gambar dia mengejar bola dalam latihan dengan ekspresi tekad dan pesanan: “Saya suka pekerjaan saya!” Itulah caranya, Griezmann!

Suarez, berpengaruh dan dihormati di kebanyakan tempat di mana Barcelona disokong – kedua hanya pada Messi, tentu saja – segera bergabung dalam olok-olok persahabatan, yang melibatkan Griezmann, dengan jawapan Instagram berkata: “Sentiasa positif dan bergerak maju …”, disertai oleh dua emoji ‘kuat’ dan dua biji bola sepak. Makna tersembunyi di Instagram itu sebenarnya berkata, “Hai, si-Giezmann ini kawan saya, jadi jangan usik dia!”

Itu tanda positif secara besar-besaran untuk Griezmann dan segera diikuti dengan saranan Messi yang mengakibatkan perubahan positif kepada kedudukan Griezmann baru-baru ini.

Messi dan Suarez, khususnya yang pertama, tidak banyak menghulurkan tangan mereka kepada Griezmann untuk mengikatnya ke tempat suci dalaman mereka. Walaupun terdapat khabar angin jahat yang beredar mengenai Messi secara terang-terangan menghindari pemain Perancis itu, sebaliknya ketiga-tiga lelaki itu telah makan malam bersama-sama dengan isteri mereka. Mereka bertiga ini memang rakan, bukan saingan.

Lagi pun, orang yang tugasnya menguruskan di tepi barisan, yang telah menyatakan selepas permainan dengan Atletico bahawa dia tidak dapat melihat bagaimana dia dapat menggunakan Griezmann tanpa merosakkan keharmonian pasukan yang Barca, kini mempunyai dua perlawanan dan dua kemenangan serta agregat 5-1, bersyukurlah kepada Messi kerana tidak hanya berupaya menguasai kelab bola sepak Barcelona, tetapi juga kecerdasan bola sepaknya yang terunggul. Sekali lagi dia jelas menyelamatkan keadaan itu.

Andres Iniesta, idola banyak pemain muda berbakat, apa lagi peminat setia yang terpikat dengan gelandang bola sepak paling berbakat dan kemahirannya yang luar biasa, telah mengingatkan akan rakan lamanya Lionel Messi dan mengapa dia berdiri di atas kepala dan bahu yang jelas pemain lain di dunia bola sepak ini.

Pemain tengah itu ditanya mengenai perbandingan berterusan yang tidak dapat dielakkan dengan Cristiano Ronaldo dan menjelaskan mengapa dia menganggap Messi jauh lebih unggul daripada bintang Juventus.

“Leo berbeza, tidak dapat dicapai. Setiap orang mempunyai pilihan mereka dan kami suka membuat perbandingan, tetapi bagi saya mereka tidak dapat dibandingkan. Walaupun mereka menjaringkan jumlah gol yang hampir sama,” katanya.

“Bagi saya Messi adalah nombor 1, kerana dia memiliki segalanya. Melepasi, membantu, menggelecek bola, gol, semangat berpasukan. Dia tahu bagaimana menjadi penentu di hampir setiap (jabatan), dan dia telah bertahun-tahun berbuat demikian. Saya tidak pernah melihat pemain yang dapat menentukan segalanya dan kuat seperti Messi.”

Pandangan ini mengatakan semuanya dengan jelas. Bagaimana keadaan Barcelona tanpa Senor Messi?