Bundesliga Berita

Hatrik pertama Jadon Sancho mencipta rekod baru!

Pemain England, Jadon Sancho menjaringkan hatrik pertama dalam kerjayanya pada hari Ahad ketika Borussia Dortmund mengalahkan Paderborn 6-1 yang kurang bersemangat.

Penampilan Sancho pada hari Ahad adalah permainan pertamanya yang dimulakan sejak liga profesional Jerman kembali setelah ditangguhkan kerana coronavirus.

Kehebatan dan prestasi beliau yang baik pada hari Ahad menentang Paderborn menjadikannya pemain Inggeris pertama yang menjaringkan hatrik luar negara di salah satu liga utama Eropah selama 31 tahun!

Orang terakhir yang mencapai prestasi ini adalah bekas penyerang Luton, Brian Stein, yang berjaya semasa Ligue 1 Perancis pada 31 Mei 1989.

Permainan ini membuat peminat Manchester United sangat bersemangat, memandangkan banyak yang meramalkan Sancho akan segera bergerak untuk bergabung dengan kelab.

Dia dianggap sebagai salah satu sasaran utama bos Man United, Ole Gunnar Solskjaer dalam perjanjian yang bernilai lebih dari £100 juta.

Dia bermain dan berlatih di Watford’s Academy, berusia 7 tahun, di mana kemampuan menggelecek bola dan kemahiran menjaring golnya yang luar biasa pertama kali menjadi perhatian orang.

Jadon meninggalkan rumah keluarganya di London selatan untuk tinggal di kelab Harefield Academy di Uxbridge pada usia 12 tahun sehingga dia dapat memberi tumpuan kepada latihan.

Remaja muda yang luar biasa itu mengembangkan bakatnya di akademi Manchester City tetapi tidak pernah membuat penampilan senior untuk kelab itu dan kemudiannya ditandatangani oleh Dortmund pada musim panas 2017.

Sancho mendapat penghormatan untuk dimasukkan dalam skuad England untuk Piala Dunia U17 di India pada tahun 2017, dan membantu pasukan mencapai 16 yang terakhir. Dia kemudian kembali ke Jerman sebelum kejohanan selesai untuk membuat penampilan sulung di Bundesliga.

Menjaringkan 27 gol Bundesliga sebelum ulang tahunnya yang ke-20, dia menjadi remaja yang mendapat markah tertinggi dalam sejarah bahagian ini.

Pemain berusia 20 tahun yang kini menjadi sasaran terpanas di sebilanga pasukan penerbangan teratas Eropah juga merupakan pemain Inggeris termuda yang menjaringkan gol di Bundesliga selain juga pemain Inggeris termuda yang membuat debut Liga Juara-Juara UEFA untuk sebuah kelab asing dalam sejarah pertandingan.