Liga Perdana Berita

Bintang bola sepak bersatu menyokong demonstrasi ‘Black Lives Matter’

Pemain Liga Perdana telah bersama-sama menunjukkan sikap bersatu dan menyampaikan mesej anti-perkauman yang kuat untuk menyokong mereka yang memprotes kematian tragis George Floyd di Minneapolis.

Penyerang Manchester United, Marcus Rashford mengeluarkan kenyataan di media sosial yang mengatakan bahawa masyarakat “lebih berpecah belah berbanding sebelumnya” selepas demonstrasi di Amerika Syarikat.

Banyak pemain Liverpool juga berkumpul dan secara bersamaan memposting foto semalam sesi latihan Anfield di mana mereka semua “berlutut”, tema tunjuk perasaan menentang perkauman oleh pemain bola sepak Amerika Colin Kaepernick pada tahun 2016, yang sejak itu banyak diadopsi sebagai isyarat simbolik sokongan.

Tunjuk perasaan protes kumpulan Liverpool dibuat menjelang penampilan pertama mereka di Anfield sejak penyingkiran Covid-19, ketika Jurgen Klopp dan pemainnya kembali ke stadium mereka untuk sesi latihan.

Floyd meninggal dunia akibat kekejaman polis pada hari Isnin minggu lalu setelah seorang pegawai polis putih menahannya dengan menekan lutut ke lehernya, dan bintang sukan global telah bergabung memprotes kecaman yang meluas.

Rashford mengeluarkan kenyataan yang bernafsu.

“Pada suatu masa saya meminta orang untuk bersatu, bekerjasama dan bersatu, kami kelihatan lebih berpisah daripada sebelumnya,” katanya.

“Orang sakit dan orang memerlukan jawapan. Kehidupan hitam penting. Budaya hitam penting. Komuniti hitam penting. Kita penting.”

Ucapan Rashford itu tepat setelah demonstrasi di lapangan oleh rakan sepasukannya dari England, Jadon Sancho, yang mempamerkan kemeja-T untuk menyokong Floyd semasa kemenangan 6-1 Borussia Dortmund ke atas Paderborn di Bundesliga, di mana dia menjaringkan hatrik muslihat.

Sancho, walaupun dihukum dengan kad kuning kerana mengangkat jersi bola sepaknya untuk mengungkapkan mesej “Justice for George Floyd”, kemudian berkata: “Kita tidak perlu takut untuk membicarakan apa yang betul.”

Bintang Manchester United dari Perancis, Paul Pogba juga tampil ke depan dan memberikan komen anti-perkauman yang kuat di media sosial, sementara bekas kapten England, David Beckham menyiarkan di Instagramnya: “Hati saya keluar untuk keluarga George dan saya berdiri dalam solidariti dengan masyarakat kulit hitam dan berjuta-juta orang lain di seluruh dunia yang sangat marah dengan peristiwa ini. Sungguh menyedihkan apabila pada tahun 2020 ini masih berlaku.”