La Liga Berita

Barcelona menunggukan tawaran murah kerana nilai perpindahan Neymar ‘dipotong’

Neymar nampak akhirnya dapat kembali ke Barcelona musim panas ini kerana tawaran Barcelona untuk menandatangani pemain Brazil dari Paris Saint-Germain telah diberi dorongan. Telah dikata bahawa nilai perpindahannya telah menurun hampir 25 peratus.

Bos Barcelona, Quique Setien baru-baru ini mengakui bahawa langkah untuk menandatangani Neymar nampaknya tidak mungkin disebabkan oleh kesan kewangan coronavirus tetapi usaha mereka untuk menandatanganinya sekarang tidak seperti misi mustahil yang muncul sebelum wabak itu.

Laporan di Sepanyol mendakwa kesan wabak coronavirus akan menyebabkan pemain akan dijual dengan harga yang jauh lebih rendah daripada biasa pada musim panas ini dengan pasukan yang dijangka akan membelanjakan lebih sedikit di jendela perpindahan yang akan datang, dan pelbagai angka telah meramalkan bahawa tawaran lebih dari £100 juta akan menjadi masalah.

Musim panas lalu, Barca menawar £105 juta untuk pemain yang mereka jual dengan rekod dunia £205 juta pada tahun 2017. Tetapi PSG enggan berganjak dengan penilaian mereka sebanyak £194 juta, dan juga tidak menyokong idea untuk menukar pemain.

Dengan keadaan seperti sekarang, nampakya PSG tersangkut dengan bayaran yang jauh lebih rendah daripada yang diminta musim panas lalu.

SPORT outlet Sepanyol mendakwa nilai perpindahan Neymar telah jatuh 22 peratus kepada £137 juta daripada £177 juta yang dijangkakan sebelum wabak koronavirus.

Walaupun itu berita gembira bagi peminat Barcelona yang masih bermimpi melihat pemain Brazil itu bersatu kembali dengan Lionel Messi, Barca masih mengharapkan untuk berusaha mengadakan perjanjian pertukaran pemain dengan PSG dan bukannya memenuhi penilaiannya di awal.

Presiden Barca, Josep Bartomeu, menegaskan bahawa kelab itu akan melepaskan pemain dalam perjanjian pertukaran kerana sekatan kewangan yang disebabkan oleh virus tersebut.

Tetapi bekas presiden Barcelona, Emili Rousaud percaya penurunan yuran perpindahan akan bermakna kelab itu mendapat kelebihan ketika menandatangani Neymar.

Dia berkata: “Coronavirus akan memprovokasi deflasi di pasar perpindahan dan sebahagian besar kelab akan menghadapi masalah kewangan.

“Barcelona perlu menganalisis apakah operasi itu berada dalam kewangan kelab. Minatnya nyata, tetapi rumit. Terdapat tiga pihak yang terlibat: Barca, PSG dan pemain.

“Sekiranya ketiga-tiga mereka mencari perjanjian, mereka akan mencari jalan keluar: misalnya, pembayaran secara ansuran.

“Itu semua bergantung pada kehendak setiap pihak dan terutama pada tuntutan Neymar.”