Santai Luar Negara

Senarai pemain yang hampir dinaturalisasi untuk pasukan kebangsaan England

Walaupun jarang mempamerkan aksi hebat, skuad England tidak pernah daripada lekang daripada memiliki barisan pemain yang berbakat.

Maka, beberapa tahun yang lalu, gempar seketika di negara itu apabila timbul isu skuad kebangsaan mereka mahu membawa masuk beberapa pemain menerusi tiket naturalisasi.

Perkara itu gagal dijadikan realiti tetapi mungkin kita boleh lihat Antara nama yang dicadangkan.

Mikel Arteta

Untuk memperkuatkan barisan tengah skuad England, nama pemain posisi itu dari Sepanyol, Mikel Arteta, disebut-sebut untuk dipanggil bekas pengendali, Fabio Capello. Pada tahun 2010, bekas pemain tengah Arsenal dan Everton itu hampir memperoleh passport England. Bagaimanapun, hasrat Arteta itu tergendala kerana peraturan FIFA dan akhirnya tidak dapat menyarung jersi The Three Lions.

Steed Malbranque

Ketika berada di bawah bimbingan Eriksson, skuad England memandang serius dengan rancangan naturalisasi pemain. Selain Saha, salah seorang pemain yang dicadangkan adalah pemain tengah dari Perancis, Steed Malbranque. Pemain yang berketurunan Belgium ini telah mewakili Fulham, Tottenham Hotspur dan Sunderland. Namun, rancangan itu tidak pernah tercapai.

Edu

Eduardo Gaspar atau Edu, pemain tengah yang memperkuatkan Arsenal selama empat tahun sejak 2001 sehingga 2005, juga pernah dicadangkan Eriksson. Edu sendiri secara terbuka menyatakan bahawa dia akan menerima panggil skuad England dengan hati terbuka. Namun, skuad kebangsaan Brazil berasa terancam dengan hasrat itu, membuatkan mereka terlebih dahulu mendapatkan khidmatnya.

Carlo Cudicini

Nama bekas penjaga gol simpanan yang lama buat Chelsea ini juga sempat menjadi sebutan sebagai calon untuk dinaturalisasikan di bawah bimbingan Eriksson. Rancangan itu pastinya kedengaran pelik kerana pada era 2000-an, skuad England dilimpahi jumlah penjaga gol. Namun, hasrat membawa masuk pemain dari Itali itu tidak pernah berjaya.

Manuel Almunia

Masalah penjaga gol di England dilihat ketara sejak David Seaman bersara. Selain Cudicini, Manuel Almunia juga pernah dicadangkan untuk mengawal gawang The Three Lions. Pemain dari Sepanyol ini telah pun memenuhi segala syarat untuk menjadi warga England, namun tiada panggilan yang pernah diterima.

Louis Saha

Louis Saha, pemain yang telah beraksi selama lebih 15 tahun bersama Manchester United, Fulham, Everton dan Tottenham Hotspur, pernah cuba didekati oleh pengendali England ketika itu, Sven-Goran Eriksson. Pengurus itu sangat inginkan Saha memperkuatkan barisan depannya. Bagaimanapun, Saha memilih untuk menerima panggilan skuad kebangsaan Perancis.