Liga Perdana Berita

‘Sekiranya dia percaya itu’ – Pep Guardiola menyindir Mauricio Pochettino selepas pengurus Chelsea menilai prestasi Blues dalam keputusan seri dengan Man City

Pep Guardiola nampaknya mengarahkan penggalian dengan sedikit sindiran kepada pengurus Chelsea, Mauricio Pochettino selepas undian Liga Perdana Inggeris di Stadium Etihad, selepas pengurus Chelsea itu memuji prestasi pasukannya.

Chelsea mampu menahan pasukan Guardiola kepada kebuntuan 1-1 di Stadium Etihad. Raheem Sterling  membuka jaringan untuk pasukannya pada separuh masa pertama dan akhirnya gol Rodri pada minit-minit akhir pertandingan menyelamatkan mata berharga buat pasukan Guardiola.

Pochettino bercakap kepada BBC Match of the Day selepas perlawanan, di mana dia menerangkan betapa “gembira” dan “bangga” dia dengan prestasi Chelsea. Kenyataan daripada Pochettino dikemukakan kepada Guardiola, dan bos City itu kelihatan menyasarkan pengurus Chelsea itu.

“Bagus, tahniah,” kata Guardiola kepada BBC Match of the Day apabila dimaklumkan mengenai komen Pochettino. “Jika dia percaya itu, itu bagus untuk pasukannya.”

“Kami tahu ia [Chelsea akan menjadi satu cabaran],” tambah Guardiola. “Itu permainan yang bagus.

“Kami bermain luar biasa pada separuh masa kedua. Separuh masa pertama bukanlah tahap kami tetapi untuk bersaing dengan pasukan mereka, anda perlu bermain 90 minit bukan hanya separuh masa.”

Pochettino memberikan pandangannya bahawa gembira dengan prestasi Chelsea menentang City, terutamanya pada separuh masa pertama dan menyatakan City sebagai pasukan terbaik dalam bola sepak dunia dengan analisis prestasinya.

“Saya sangat gembira. Saya memberitahu pemain saya berasa sangat bangga,” kata Pochettino. “Dalam tiga perlawanan terakhir kami telah mula mencipta semangat yang sangat baik. Itulah cara kami mahu membina pasukan kami. Hari ini adalah peluang yang sangat baik untuk menunjukkan kami menuju ke mana kami mahu.

“Separuh masa pertama benar-benar bagus. Kami hanya melepaskan satu peluang – menentang pasukan seperti Manchester City yang, bagi saya, adalah pasukan terbaik di dunia.

“Pada separuh masa kedua mereka memaksa anda pergi jauh, tetapi kami mencipta peluang untuk menjaringkan gol kedua dan keadaan mungkin berbeza. Adalah penting untuk pemain menyedari bahawa bola sepak benar-benar kompetitif dan untuk mencapai tahap yang kami mahukan, kami perlu menderita.”

City kini ketinggalan empat mata di belakang pendahulu Liverpool dalam carta Liga Perdana walaupun masih berbaki satu perlawanan. Mereka akan menentang Brentford pada pertengahan minggu, sebelum bertandang untuk menentang Bournemouth hujung minggu depan.