Liga Juara-Juara Berita

Alan Shearer berkata Newcastle “tidak layak menerima apa-apa” selepas kekalahan Liga Juara-Juara 

Selepas Newcastle kendalian Eddie Howe mengalami kekalahan tipis 1-0 kepada Borussia Dortmund di St James’ Park pada malam Rabu, legenda Magpies Alex Shearer mengeluarkan keputusannya bahawa mereka “tidak layak menerima apa-apa” daripada perlawanan itu.

Itu adalah kekalahan pertama Magpies dalam Liga Juara-Juara musim ini – terima kasih kepada gol Felix Nmecha sejurus sebelum separuh masa – walaupun memiliki penguasaan bola 60 peratus dan telah melakukan 12 pukulan tetapi masih tidak dapat menumbangkan pasukan Bundesliga itu.

Newcastle kini berada di tempat ketiga dalam apa yang dipanggil ‘Kumpulan Kematian’ dengan Paris Saint-Germain menduduki tempat teratas, Dortmund di tempat kedua dan AC Milan menduduki tempat terakhir. The Magpies mempunyai mata yang sama dengan Dortmund dan masih mempunyai peluang besar untuk maju lebih jauh.

Walau bagaimanapun, jelas mereka perlu meningkatkan beberapa langkah jika mereka masih mahu berada dalam perhitungan selepas Krismas. Shearer, yang merupakan penjaring rekod kelab, tidak berpuas hati dengan keputusan itu, dengan mudah mengakui bahawa Dortmund adalah pasukan yang lebih baik pada kali ini.

“Anda tidak boleh mengatakan ia adalah satu kebetulan, Dortmund mungkin bernasib baik sekali atau dua kali dalam 10 minit terakhir apabila terkena palang tetapi mereka bertahan dengan sangat baik,” kata Shearer kepada BBC Radio 5 Live. “Mereka telah bermain dengan Newcastle dengan sangat baik dan bermain dengan orang ramai dengan sangat baik.

“Mereka adalah satu ancaman pada waktu rehat. Jika Newcastle jujur maka saya rasa mereka akan menerima mereka tidak layak mendapat apa-apa daripada permainan.”

Legenda Newcastle itu kecewa dengan kekurangan ancaman Newcastle di hadapan gawang walaupun pasukan Howe menjadi penjaring terbanyak Liga Perdana musim ini dengan 24 gol. Dia menambah: “Dengan prestasi yang dimiliki Newcastle dan jumlah gol yang mereka jaringkan, kami menjangkakannya sekali lagi petang ini tetapi ia tidak pernah berlaku.

“Dortmund tidak membenarkan mereka mengambil bahagian dalam permainan. Pada separuh masa pertama, mereka bermain bola sepak berisiko tinggi dan berjaya mendahului. Pada separuh masa kedua, mereka gembira untuk duduk dan mereka bertahan dengan begitu baik.”

Walaupun pandangan Shearer, Howe percaya Newcastle berhak mendapat sesuatu daripada perlawanan hari Rabu. Dia memberitahu TNT Sports: “Secara taktikal mereka bagus dan memberi kami masalah di kawasan tengah. Pada separuh masa kedua kami jauh lebih baik dan malangnya bola tidak masuk.

“Niat itu ada tetapi kami menentang pasukan elit. Anda membuat separuh kesilapan dan dihukum. Kami berkembang ke dalam permainan pada separuh masa kedua dengan peluang yang kami cipta dan kerja kayu menafikan kami. Sekarang kami perlu melakukannya cara yang sukar dalam kumpulan.”