Liga Perdana Berita

Guardiola telah pun mengancam untuk meninggalkan Man City ketika pasukan Liga Perdana Inggeris didakwa

Ketua pengurus Manchester City, Pep Guardiola, sebelum ini telah mengancam untuk meninggalkan kelab jika mereka didapati melanggar peraturan fairplay kewangan, menegaskan bahawa dia telah memberikan sokongan penuhnya berdasarkan kepercayaan sepenuhnya.

Liga Perdana telah mengesahkan merujuk lebih 100 dakwaan pelanggaran peraturan kewangannya kepada suruhanjaya bebas selepas siasatan selama empat tahun akhirnya mendorong Liga untuk merujuk City kepada suruhanjaya bebas atas dakwaan pelanggaran antara 2009 dan 2018. Tidak mengejutkan, City adalah membantah keras pertuduhan itu, mengatakan mereka ‘terkejut’ dengan dakwaan itu dan bertegas mereka disokong oleh ‘badan bukti yang tidak dapat disangkal’.

Guardiola – setelah membawa kelab itu memenangi empat kejuaraan Liga Perdana, telah menyokong hierarki Stadium Etihad dari hari pertamanya pada musim panas 2016 – sebelum ini menegaskan bahawa dia akan meninggalkan kelab itu jika City didapati melanggar peraturan kewangan.

Dia berkata mengenai penyiasatan tahun lalu: “Saya berkata kepada mereka: ‘Jika anda berbohong kepada saya, lusa saya tidak di sini. Saya akan keluar dan saya tidak akan menjadi kawan anda lagi. Saya meletakkan kepercayaan saya kepada anda kerana Saya percaya anda 100 peratus dari hari pertama dan saya mempertahankan kelab kerana itu.'”

City telah cepat menafikan dakwaan itu dan berkata mereka mengalu-alukan semakan oleh suruhanjaya bebas itu supaya perkara itu boleh ‘dihentikan untuk selama-lamanya’.

Kenyataan kelab berbunyi: “Manchester City FC terkejut dengan mengeluarkan dakwaan pelanggaran Peraturan Liga Perdana ini, terutamanya memandangkan penglibatan yang meluas dan sejumlah besar bahan terperinci yang EPL telah disediakan.

“Kelab mengalu-alukan semakan semula perkara ini oleh Suruhanjaya bebas, untuk mempertimbangkan secara saksama kumpulan lengkap bukti yang tidak dapat dinafikan yang wujud untuk menyokong kedudukannya. Oleh itu, kami berharap perkara ini dihentikan untuk selama-lamanya.”

Dalam kenyataan mereka sendiri yang dikeluarkan pada pagi Isnin, Liga Perdana berkata City melanggar peraturan yang memerlukan mereka memberikan “maklumat kewangan yang tepat yang memberikan pandangan yang benar dan saksama tentang kedudukan kewangan kelab”. Maklumat ini meliputi hasil kelab, yang secara automatik termasuk pendapatan penajaan dan kos operasi.

Mereka juga menuduh City gagal bekerjasama sejak penyiasatan bermula pada Disember 2018. Dalam bidang kuasanya, suruhanjaya bebas boleh mengenakan hukuman yang terdiri daripada denda, pemotongan mata, atau penyingkiran sepenuhnya daripada Liga Perdana.

Pada 2020, UEFA memutuskan bahawa City telah melakukan “pelanggaran serius” terhadap peraturan Financial Fair Play antara 2012 dan 2016. Bagaimanapun, larangan dua tahun daripada pertandingan Eropah kemudiannya ditarik balik oleh Mahkamah Timbang Tara Sukan pada akhir tahun itu.

Pada hari Jumaat, Guardiola membidas kelab yang menggesa penggantungan mereka dengan merujuk kepada perpindahan £550m Chelsea. Bos City itu berkata: “”Apa yang telah dilakukan oleh Chelsea bukan urusan saya. Kami tahu apa yang kami usahakan. Apa yang Chelsea, Arsenal, Liverpool, United … [telah lakukan] tanpa pemain bagus yang anda perlu belanjakan.

“Sekarang pasaran adalah… wow… apa yang mereka lakukan bukan urusan saya. Terdapat peraturan, saya tidak lupa, lapan atau sembilan pasukan menghantar surat [untuk City] untuk digantung [dari Liga Juara-Juara]. Kami adalah pasukan kelima dalam perbelanjaan bersih.”