Liga Juara-Juara Berita

Kevin De Bruyne memuji Haaland selepas ‘permulaan sempurna’ di Seville

Perancang dan kapten Man City, Kevin de Bruyne, telah memuji rakan senegaranya, Erling Haaland, selepas penyerang itu menjaringkan dua gol untuk memberi inspirasi kepada City untuk menang 4-0 ke atas Sevilla dalam Liga Juara-Juara.

Penyerang Norway yang menjulang tinggi itu dengan cemerlang memintas hantaran lintang De Bruyne untuk membuka jaringan selepas hanya 20 minit, dengan Phil Foden menyusul berturut-turut untuk menggandakan jaringan sejurus selepas rehat.

Tidak lama kemudian Haaland dengan mudah menjaringkan gol keduanya pada petang itu dan gol ke-12 setakat ini musim ini dalam semua pertandingan, sebelum Ruben Dias menamatkan semuanya dengan gol keempat lewat.

De Bruyne, walaupun dianugerahkan anugerah Man of the Match di Sepanyol, sangat gembira dengan prestasi Haaland dan permulaan sempurna dalam Liga Juara-Juara untuk City.

“Saya cuba melakukan tugas saya dan membuat pergerakan yang betul dan mencipta peluang terbaik yang saya boleh,” akui ketua pasukan itu.

“Saya tahu satu cara atau lain Erling [Haaland] akan berada di sana. Pada masa ini dia menjaringkan gol. Baginya ia adalah permulaan yang sempurna. “Saya fikir cara dia menyesuaikan diri dengan kami adalah sangat baik tetapi jelas sekali, di luar penjaringan gol terdapat bahagian lain dalam permainan dan itu lebih sukar untuk disesuaikan.

“Ia menggembirakan jika dia boleh menyesuaikan diri untuk melihat keputusannya. Jika anda menjaringkan sebanyak itu, anda boleh terlepas daripada perkara-perkara. Jika dia terus menjaringkan gol maka kami tahu ia adalah positif untuk kami.”

City kini mengungguli Kumpulan G selepas kemenangan dan pemain Belgium itu percaya dengan persembahan dan kemenangan meyakinkan, City telah menyatakan hasrat mereka dan meletakkan penanda untuk baki peringkat kumpulan.

“Jelas sekali ia adalah stadium yang sangat bagus untuk datang dengan penyokong kuat. Ia adalah perlawanan pertama di tempat lawan dan ia sangat penting, anda perlu menetapkan nada dan saya fikir kami melakukannya hari ini.

“Memang bagus untuk memulakan kumpulan dengan kemenangan.