Liga Perdana Berita

Keengganan Mikel Arteta untuk mempertahankan pemain Arsenal selepas prestasi buruk Newcastle United

Mikel Arteta bertegas dalam keengganannya mempertahankan Gunners berikutan prestasi menyedihkan mereka dalam kekalahan 2-0 kepada Newcastle United pada petang Isnin, dengan berkesan meletakkan Tottenham di tempat pemandu untuk layak ke tempat Liga Juara-Juara musim depan sebagai kekalahan di St James’ Park meninggalkan mereka dua mata di belakang saingan utara London mereka dengan satu perlawanan berbaki.

Arsenal kini akan menerima kunjungan Everton pada hari terakhir, dan memerlukan Spurs tewas menentang Norwich City pada hari Ahad untuk mempunyai sebarang harapan untuk menduduki tempat keempat dalam Liga Perdana.

Arteta bagaimanapun terus terang mengakui selepas kekalahan kepada Newcastle bahawa pasukannya kelihatan kurang seperti pasukan Liga Juara-Juara.

‘Ia adalah malam yang sangat sukar,’ kata Arteta.

‘Biasanya, saya boleh duduk di sini dan saya boleh bertahan, tetapi apa yang kami lakukan hari ini, ia bukan mudah.

‘Newcastle adalah seratus kali lebih baik daripada kami di setiap jabatan dari awal hingga akhir dan sukar untuk diterima, tetapi anda perlu menerimanya dan itulah realiti apa yang berlaku hari ini di padang itu.

‘Kami tahu [kepentingan permainan] tetapi kami tidak mengatasinya.

‘Kami tidak bertanding, kami tidak pernah menyertai permainan, kami meletakkan diri kami dalam masalah dari semasa ke semasa, kami tewas setiap pertarungan.

‘Setiap aspek permainan kami berada di tempat kedua terbaik dan Newcastle sememangnya layak memenangi perlawanan itu, mungkin dengan margin yang lebih besar juga.’

‘Saya adalah [orang] yang bertanggungjawab maksimum sepanjang masa. Jika seseorang telah mencipta jangkaan tahun ini bahawa tiada sesiapa di dalam bilik ini mungkin akan bercakap tentang pada permulaan musim ini, pemain-pemain yang ada di sana.

‘Saya akan sentiasa membela mereka. Tetapi malam ini ia adalah perkara yang sangat sukar untuk dilakukan.’