eropah Berita

‘Apa lagi yang dia boleh buat?’ – Jamie Carragher berkata Maradona, Pele dan Ronaldo tidak sama dengan Messi

Selepas gemuruh Ballon d’Or baru-baru ini, topik pemain terbaik yang pernah bermain kembali dibangkitkan, dengan Lionel Messi dan Cristiano Ronaldo tentunya berada dalam perbualan. Dan perbualan kali ini termasuk dua lagi bola sepak abadi, Diego Maradona dan Pele.

Walaupun keempat-empat mereka boleh mempertaruhkan dakwaan mereka untuk dianggap sebagai GOAT, bekas pemain pertahanan Liverpool, Jamie Carragher, percaya bahawa Messi berada dalam kelasnya sendiri, jelas kepala dan bahu mengatasi rakan seangkatannya.

“Orang ramai sentiasa melemparkan Pele dan Maradona ke dalam pertengkaran terbaik, tetapi saya fikir apa yang Messi lakukan sepanjang tahun dan tahun dalam Liga Juara-Juara mengatasi itu,” katanya dalam Messi – Raja Camp Nou.

“Malangnya, orang akan sentiasa berkata seperti ‘dia tidak pernah melakukan ini, menang itu.’ Ia adalah sama untuk Liverpool dalam beberapa musim. Apa sahaja yang kami capai, kami mendapat peminat pembangkang berkata ‘baik, anda tidak memenangi liga.’

“Realitinya adalah ia boleh dikaitkan dengan pengurus pada masa itu, skuad pemain, pembangkang, apa sahaja… Messi boleh berhujah secara sah bahawa dia tidak bermain dalam pasukan antarabangsa terbaik di dunia.

“Mereka berjaya mara ke final, di mana dia menjadi pemain terbaik kejohanan itu. Apa lagi yang dia boleh buat?!”

Pada pendapat profesional Carragher, saingan itu tidak begitu rapat memandangkan betapa gigihnya pemain Argentina itu sepanjang kariernya.

“Ronaldo agak bijak. Saya fikir banyak gerakannya telah di belakang ‘apa yang boleh saya lakukan yang berbeza?’ Dia boleh mengatakan dia memenangi liga di semua negara ini, menjadi penjaring terbanyak di semua negara ini dan ini lebih rentetan kepada haluannya . Dia mungkin melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang Messi lakukan untuk mencuba dan melukis dirinya sebagai sedikit berbeza dan lebih baik,” sambungnya.

“Tetapi dengar, saya tidak menyangka Franco Baresi dan Paolo Maldini menjadi pemain pertahanan yang kurang kerana mereka tidak pernah meninggalkan AC Milan. Jadi itu tidak akan mengubah pendapat saya dengan Lionel Messi tidak meninggalkan Barcelona. Maksud saya, kenapa awak tinggalkan Barcelona?!

“Itu juga dilemparkan kepada Pep Guardiola sebagai pengurus. ‘Oh dia hanya mengambil kerja besar, bagaimana dia dengan pasukan di bahagian bawah atau pasukan di tengah?’ Tetapi kenapa dia melakukan itu?

“Ia seperti berkata kepada Messi ‘pergi dan tandatangani Southampton.’ Ia hanya bodoh, benar-benar bodoh.

“Dia berada di kelab teratas, dia pemain terbaik di sana, dia pemain terbaik di Eropah dan sudah lebih sedekad. Yang terbaik muncul menentang yang terbaik pada kesempatan terbesar dan itulah yang dia lakukan.”

Messi dari Argentina telah pun menetap di Paris Saint Germain dan – walaupun permulaan perlahan yang sedikit membimbangkan – akhirnya telah menunjukkan tanda-tanda bahawa enjinnya telah mula menyala pada semua silinder seperti yang dibuktikan dalam jaringan hebat yang dijaringkannya ketika menentang Club Brugge di Parc des Princes dalam pertembungan mereka baru-baru ini.

Pemilik kelab itu, dan sekumpulan penyokongnya, optimistik bahawa dia akan menjadi pemangkin untuk memastikan gergasi Ligue Un itu memenangi gelaran sulung Liga Juara-Juara mereka walaupun tidak ada kekurangan pengkritik yang percaya sebaliknya.

Pelangi di langit untuk Messi diehards adalah bahawa dengan Piala Dunia hanya setahun lagi, ada peluang untuk wira mereka akhirnya meletakkan pertengkaran di tempat tidur sekali dan untuk semua.