Liga Juara-Juara Berita

Mbappe menghasilkan bantuan yang nakal untuk gol Messi yang menakjubkan 

PSG, sudah dijamin tempat di peringkat kalah mati Liga Juara-Juara setelah muncul di tempat kedua dalam Kumpulan mereka, masih menamakan Xl permulaan yang kuat untuk membalas dendam yang manis, meyakinkan kepada penyeksaan awal mereka Club Brugge untuk mengalahkan Belgium 4-1.

Orang Paris itu akhirnya telah merampas kembali hak bongkak mereka, menguruskan walaupun satu tamparan di muka untuk pertahanan Brugge yang sombong Jack Hendry yang pada pertemuan pertama mereka bercakap besar tentang bagaimana dia telah membuat orang seperti Lionel Messi dan Kylian Mbappe kelihatan bodoh di atas padang, mengecam kebal dan kemahiran mereka sebagai penyerang yang digeruni. Mbappe mempunyai pada minit ke-37 – menjelang gol sutera oleh Messi – melepaskan pala yang kurang ajar melepasi pemain pertahanan Scotland itu di garisan tepi sebelum berlumba ke hadapan dan menjaringkan gol Lionel Messi.

Mbappe sendiri telah bermula dengan menjaringkan dua gol cemerlang dalam tujuh minit pembukaan di Parc des Princes, menjadikannya pemain termuda yang mencapai 30 gol Liga Juara-Juara. Skuad Ligue 1 itu boleh difahami dan sudah pasti bimbang untuk mengekalkan Mbappe, yang hanya berbaki beberapa bulan dalam kontraknya dan telah lama dikaitkan dengan Real Madrid.

“Saya tidak tahu. Hari ini saya perlu meluangkan masa. Ia tidak mudah. Bagaimanapun, saya akan bermain untuk kelab besar,” Mbappe baru-baru ini memberitahu Amazon Prime apabila ditanya mengenai masa depannya.

“Pada mulanya saya kecewa [tidak pergi]. Tetapi, saya bukan divisyen tiga, saya berada dalam kelab yang mahu memenangi Liga Juara-Juara.

“Saya orang Paris, saya mempunyai keluarga saya, saya rasa baik, saya selalu mengatakannya. Saya hanya mahu menemui sesuatu yang lain.”