Liga Perdana Berita

Paul Pogba dan Bruno Fernandes di kritik dan di suruh menyalin Cristiano Ronaldo

Bekas pemain pertahanan Chelsea, Franck Leboeuf, telah mebelasah pemain Manchester  United, Paul Pogba dan Bruno Fernandes, kerana teknik mengambil penalti kurang memuaskan sebab terlalu canggih dan bergaya tetapi kurang berkesan. Leboeuf menyuruh mereka menyalin cara dan teknik mengambil tendangan penalti Cristiano Ronaldo sebagai gantinya. Disamping itu, Neymar dan Kylian Mbappe dari PSG juga mendapat kritikan yang sama dari Leboeuf.

Pemain-pemain ini telah memperkenalkan pendekatan gaya kontemporari dengan menuju ke bola dengan perlahan dalam usaha mencuba menipu penjaga gawang.

Ronaldo, sebaliknya, memilih larian yang lebih tradisional ketika berlari ke arah bola dan meledak ke gawang, yang menyaksikan dia menjaringkan banyak penalti untuk kelab dan negara selama bertahun-tahun, termasuk dua lagi pada hari Selasa menentang Luxembourg.

Dan Leboeuf percaya pemain-pemain zaman ini harus mengikut cara superstar Portugis itu ketika hendak melangkah dari jarak 12 ela.

“Saya menjaringkan banyak penalti dalam karier saya dan saya tidak pernah memikirkan bermain dengan penjaga gawang,” kata Leboeuf kepada Ladbrokes.

“Saya tidak peduli dengan penjaga gawang, bagi saya satu-satunya pemikiran yang saya ada adalah memasukkan bola ke gawang, tidak menunggu penjaga gol bergerak.

“Sebelum mereka bergerak lebih dari sekarang kerana sekarang mereka tidak dapat bergerak, ketika itu mereka bergerak maju seperti satu atau dua ela untuk menutup sudut sehingga lebih sukar.

“Saya melihat Ronaldo, menjaringkan penalti untuk Portugal, dia tidak memikirkan bermain dengan penjaga gawang. Neymar hebat tetapi dia merindui beberapa, dan anda tidak seharusnya bermain dengan penjaga gol.

“Ketika saya mula berfikir ‘oh kali terakhir saya menembak ke kanan dan mungkin penjaga gawang tahu itu jadi saya harus ke kiri’, lupakan saja, anda sudah mati.

“Apabila anda melakukan larian seperti Pogba, Bruno Fernandes, Neymar dan Mbappe juga, anda mula berfikir untuk kehilangannya dan penjaga gawang mula berfikir untuk bermain dengan anda sehingga menjadi situasi kehilangan-kerugian bagi saya dan itu tidak membantu.

“Jauh lebih mudah untuk menjaringkan penalti daripada menghentikannya, jadi berhenti bermain-main dan hanya menjaringkan gol.”

Fernandes menghadapi kritikan kerana hukumannya dalam pertandingan Liga Perdana Inggeris menentang Aston Villa bulan lalu.

Peminat United menyangka Ronaldo akan ditugaskan dengan tanggungjawab itu, tetapi Fernandes melangkah dan melakukan usaha kerasnya.

Leboeuf bergabung dengan Chelsea pada tahun 1996 dan terus membuat lebih dari 100 penampilan untuk kelab itu dalam lima musim, dan bek tengah juga dibatasi 50 kali oleh Perancis, sebelum memanggil masa untuk karier profesionalnya pada tahun 2005 setelah dua tahun bermain dalam Qatar.