Berita Amerika Selatan

Cristiano meminta Messi memaafkan ibunya kerana menamakannya mengikuti bintang Portugis

Adalah wajar untuk menyimpulkan bahawa Lionel Messi telah menerima kebanyakan permintaan dari penyokongnya, mulai dari yang biasa hingga yang luar biasa, selama kariernya yang berlangsung selama 20 tahun.

Dari terpaksa berurusan dengan sebahagian peminatnya yang menuntut bajunya yang dipakai, berpose untuk berselfie dengan peminat yang terobsesi di lapangan, dan bahkan harus mencungkil tanda tangannya pada tatu besar dibelakang seorang lelaki yang menggambarkan pemenang Ballon d’Or, penyerang Paris Saint-Germain itu telah benar-benar melakukan semuanya. Tetapi tidak pernah pun sekali Messi diminta untuk memaafkan seseorang.

Dan itulah yang terjadi minggu ini ketika seorang peminat berusia 11 tahun muncul di pangkalan latihan Argentina di Ezeiza pada hari Selasa memegang tanda buatan tangan. Dalam gambar yang disiarkan di media sosial oleh wartawan TyC Sports, Gaston Edul, pemuda itu sebenarnya meminta pengampunan dari Messi untuk ibunya kerana dia pada tahun-tahun sebelumnya telah memutuskan untuk menamakan anaknya mengikuti seorang legenda lain. Tertulis dalam bahasa Sepanyol, tanda bertuliskan: “Messi, maafkan ibu saya, dia tidak tahu apa yang dia lakukan, dia menamakan saya CRISTIANO.”

Menurut sukan TyC, Cristiano muda adalah pemain muda di akademi di Racing Club tetapi dia sendiri adalah penyokong pasukan saingan Buenos Aires, iaitu River Plate. Ibunya telah memutuskan untuk menamakan anaknya mengikuti Cristiano Ronaldo ketika dia dilahirkan. Jelasnya, anak lelaki itu pasti sudah menyukai Messi, yang dia pergi dengan ayahnya untuk bertemu di tempat latihan pasukan kebangsaan.

Malangnya, Messi tidak dapat menyambut penyokongnya secara langsung kerana panduan COVID-19 yang ketat di Ezeiza, di mana Argentina bersiap sedia untuk kelayakan Piala Dunia 2022 menentang Peru pada hari Khamis.

Bagaimanapun, jimat dan kapten Argentina itu mengatakan setelah menang 3-0 pada hari Ahad ke atas Uruguay bahawa dia berharap “persatuan antara peminat dan pasukan akan berlangsung lama.”

Messi, yang mengetuai pasukan Argentina untuk memenangkan Copa America pada bulan Juli, mengirim teks di Instagram kepada para peminatnya menjelang kelayakan Piala Dunia Khamis menentang Peru di stadium Monumental:

“Betapa indahnya menikmati saat-saat ini yang kita alami! Kemenangan yang luar biasa !!! Terima kasih sekali lagi kerana membuat saya merasa seperti ini. Semoga ia berterusan. Sampai jumpa pada hari Khamis.”