Ligue 1 Berita

‘Memiliki Leo adalah hadiah kehidupan’ – Mauricio Pochettino mengenai kegembiraan melatih Lionel Messi

Menjelang musim 2021-22, smelainkan Kylian Mbappé berangkat ke ibu kota Sepanyol, Mauricio Pochettino sudah tahu dia akan memiliki Neymar Jr. dan pemenang Piala Dunia Perancis itu dalan pilihan sebelasnya. Kemudian, tanpa disangka-sangka pada bulan Ogos, bola melengkung yang menarik meluncur ke arah Paris Saint-Germain.

Lionel Messi tidak dapat tinggal bersama Camp Nou kerana kelab Sepanyol itu tidak mematuhi peraturan had gaji La Liga sesuai dengan FFP. Tiba-tiba, pemain berusia 34 tahun itu harus meninggalkan kelab yang telah rumahnya sepanjang kariernya sejak memasuki La Masia, akademi remaja. Selepas persidangan akhbar yang penuh tangisan dan tidak beberapa hari kemudian, penyerang Argentina itu mendarat dengan banyak bingkisan seperti sebungkus hadiah, di Parc des Princes, dengan mengejutkan seluruh dunia bola sepak.

Kini seorang lagi warga Argentina yang lain yang dibebankan dengan tanggungjawab utama untuk mengyatukan pasukan pemain yang bintangi kelab itu kini menghadapi tekanan tambahan untuk memenangi Liga Juara-Juara UEFA dengan barisan depan galaktiko baru yang merangkumi Messi, Neymar, dan Mbappé.

Pochettino bercakap dengan Universo Valdano (melalui Paris Fans), di mana dia membincangkan mengenai serangan ini ketika ketiga-tiga pemain itu terus berusaha.

“Yang paling mereka hargai adalah spontaniti. Mereka tidak mencari rujukan; mereka mencari yang semula jadi. Anda boleh menjalin hubungan kepercayaan di mana anda bebas untuk memberitahunya apa pendapat anda tentangnya dan sebaliknya,” katanya.

“Pelatih mesti berusaha berterus terang dengan pemain dan tidak menipunya. Kemudian, di bilik persalinan, hak istimewa diberikan oleh sifat yang lain. Mereka adalah nama besar, tetapi persembahan kolektif adalah yang akan memberi anda peluang untuk menang.”

Akhirnya, pakar taktik Argentina yang dihormati kemudiannya mempunyai bekas jimat Barcelona dan boleh dikatakan pemain terbaik di dunia dalam skuadnya, mengakui bahawa itu adalah sejenis hadiah untuk melatih bekas bintang Barcelona itu. Untuk masa yang lama yang dia bolih beringat,  pengurus PSG itu telah berada di seberang padang menentang Messi tanpa sebarang kejayaan; sekarang, akhirnya dan dengan rasa lega, dia dapat merancang gameplan utamanya dengan rakan senegaranya yang baru.

“Dia tokoh global. Mungkin yang terbaik. Memiliki Leo adalah hadiah kehidupan. Tidak ada yang meramalkan pengakhirnya di Barcelona, ​​bahkan dia,” kata Pochettino.

“Presiden, Leonardo, dan kelab, secara umum, telah melakukan pekerjaan yang hebat untuk menandatangani Messi. Harapan besar telah dibuat di Paris, dan di seluruh dunia. Saya suka sifat semula jadi dan perasaannya bahawa dia harus membalas cinta yang diterimanya.”