Ligue 1 Berita

Thierry Henry ‘tidak terkejut’ dengan reaksi bekas rakan sepasukannya Lionel Messi yang dikeluarkan oleh Mauricio Pochettino

Thierry Henry telah mendedahkan bahawa dia tidak terkejut dengan reaksi Lionel Messi untuk diganti semasa kemenangan Paris Saint-Germain menentang Lyon.

Dengan kedudukan pasukan 1-1, Messi, yang membuat debut di tempat sendiri, dikeluarkan oleh pengurus Mauricio Pochettino, dengan Achraf Hakimi menggantikannya.

PSG terus memenangi permainan 2-1 tetapi titik perbincangan utama selepas perlawanan adalah reaksi Messi untuk ditarik, dengan bintang Argentina itu menatap Pochettino tajam dan tampak menolak jabat tangan dari rakan senegaranya. Messi juga membuat isyarat dengan tangan yang terpisah menunjukkan bahawa dia tidak memahami keputusannya.

Dia berkata: ‘Tidak, tidak juga. Ia tidak mengejutkan saya.

“Mungkin dia tidak mahu keluar. Kami tidak tahu apa yang mereka katakan antara satu sama lain. Jangan mulakan kontroversi. Dia pasti mahu terus berada di atas padang sehingga dia dapat menjaringkan gol. ‘

Messi memberikan impak terhad terhadap Lyon dan belum menjaringkan gol dalam tiga penampilannya untuk PSG berikutan pemergiannya dari Barcelona.

Namun, Henry, yang bermain dengan Messi di kelab Catalan dari tahun 2007 hingga 2010, yakin bahawa bekas rakan sepasukannya akan dapat memberi kesan besar kepada PSG.

Henry berkata: ‘Tetapi ia akan datang, ia akan datang dengan tenang. Ia memerlukan masa untuk menyesuaikan diri walaupun untuk pemain terbaik di dunia.’

Setelah dikeluarkan, Messi diberi tepukan gemuruh tetapi tidak mendapat sambutan daripada penyokong PSG.

Mengikuti permainan Pochettino menjelaskan keputusannya.

Dia berkata: ‘Semua orang tahu kami mempunyai pemain hebat dalam skuad, kami mempunyai 35 pemain. Tetapi kita mesti membuat keputusan untuk kebaikan pasukan. Kadang-kadang mereka membawa kepada hasil yang positif dan kadang-kadang tidak.

‘Ini adalah keputusan yang perlu kita ambil. Kadang-kadang ia menggembirakan orang, atau tidak. Saya bertanya kepadanya bagaimana keadaannya, dan dia mengatakan bahawa dia baik-baik saja. ‘

Lyon mendahului pada minit ke-54 menerusi Lucas Paqueta tetapi sepakan penalti dari Neymar pada minit ke-66 menarik tahap PSG.

Selepas pemergian Messi, PSG menjaringkan gol kemenangan ketika Mauro Icardi menjaringkan gol pada minit ketiga waktu berhenti.

Messi akan mengharapkan pengalaman yang lebih baik apabila PSG kembali beraksi pada hari Rabu ke Metz.