eropah Berita

Bos Chelsea Thomas Tuchel membayar pembedahan jantung anak lelaki pengurus rumah tangganya

Dalam dunia bola sepak yang dikuasai oleh kelab elit dengan cita-cita besar dan pemain selebriti mereka dengan penyokong-penyokong yang memuja setiap pergerakan mereka di dalam dan di luar padang, hampir tidak ada berita yang didengar mengenai mereka yang kurang bernasib baik dan menghadapi kesukaran and kemiskinan dalam kehidupan harian mereka.

Pengurus pemenang Liga Juara-Juara Chelsea, Thomas Tuchel, jelas menjadi bintang bukan hanya untuk pekerjaannya di lapangan tetapi juga di luarnya sebab berita baru saja muncul mengenai tindakannya yang penuh belas kasihan dan kemurahan hati yang luar biasa, merosot ke dalam poketnya sendiri untuk membantu pengurus rumahnya dan keluarganya dalam memperbaiki keadaan kehidupan mereka.

Perbuatan baik Tuchel akhirnya di sampaikan kepada telinga dunia, menunjukkan dia adalah seorang manusia yang prihatin untuk kesejahteraan orang lain serat a dengan pencapaian dia sebagai seorang ahli taktik yang dinamis yang meningkat sebagai pengurus penerbangan utama. Tuchel sebetulnya pernah membayar untuk menjalani pembedahan jantung untuk anak lelaki pembantu rumahnya, serta membeli dia dan keluarganya sebuah vila semasa dia masih di Paris Saint-Germain walaupun di pecat dari pekerjaannya.

Bos Chelsea ketika ini, yang sekarang jelas dinyatakan sebagai orang yang sangat baik hati, berdegil untuk membayar rawatan jantung anak itu dari sakunya sendiri setelah mengetahui bahawa pengurus rumah tangga itu membuat dirinya bekerja bersungguh-sungguh dan menarik lebih banyak masa OT untuk menaikkan dana supaya mampu membayar pembedahan anaknya.

Jurulatih berusia 48 tahun itu menghabiskan masa selama dua tahun menerajui pasukan gergasi Perancis, PSG, dan selama itu dia tinggal di daerah Hauts-de-Seine di ibu kota Perancis. Menurut laporan dari Canal Sport, segera setelah pertukarannya dari kelab Bundesliga, Borussia Dortmund, ke Parc Des Princes, Tuchel dan isterinya Sissi mengupah pengurus rumah tangga Filipina.

Keluarga Tuchel segera memperhatikan etos kerja pengurus rumah tangganya yang luar biasa dengan perempuan itu yang rajin selalu memastikan dia sentiasa ada sepanjang masa untuk mengawasi keluarga dan memenuhi semua keperluan mereka. Tuchel akhirnya menemui alasan di sebalik kesediaannya untuk menghabiskan banyak waktu – untuk membiayai operasi jantung utama untuk anaknya. Berita itu menyentuh hati bos PSG itu ketika dia segera membiayai pembedahan sepenuhnya, dengan budak itu pulih sepenuhnya selepas operasi.

Rupa-rupanya, perbuatan baik itu bukanlah akhir dari Tuchel tentang kasih sayang dan kebaikan sejati terhadap pembantu rumahnya. Ketika waktunya di ibu kota Perancis hampir berakhir, Tuchel suatu hari mengadakan perbincangan dengan wanita itu mengenai cita-citanya – salah satunya adalah membeli rumah di Filipina di mana dia boleh bersara dan tinggal bersama keluarganya.

Walaupun Tuchel kemudian dipecat oleh kelab Parc des Princes pada awal musim 2020/21, dia menyimpan perbualan dengan pembantu rumahnya di hatinya, dan menggali dompetnya sekali lagi dan membelikan rumah impian pengurus rumah tangganyanya di Filipina – sebuah rumah yang sekarang dia tinggal bersama keluarganya.