Liga Perdana Berita

Jack Grealish didedahkan melengkapkan perpindahan Man City minggu depan 

Manchester City dilaporkan akan menyelesaikan pemeteraian Jack Grealish dari Aston Villa minggu depan.

Pasukan Sky Blues hampir menyelesaikan kesepakatan untuk pemain tengah berusia 25 tahun itu, yang nampaknya tidak bersedia untuk memperpanjangjkan kontraknya di Villa Park setelah terpikat dengan peluang bermain bola sepak mengejar trofi Liga Juara-Juara di Etihad.

Kesepakatan yang sepatutnya dilakukan untuk pemain antarabangsa England yang panas itu diduga masih dalam tahap maju, dengan juara Liga yakin akan menyelesaikan kesepakatan untuk Grealish dalam beberapa minggu mendatang, walaupun telah disarankan agar Villa semua bersiap untuk menawarkan kontrak rekor kelab naik lebih dari £150,000 setiap minggu kepada kapten mereka.

Laporan terkini juga mengatakan bahawa City sudah siap untuk membuat gambaran awal £75 juta (plus tambahan) untuk Grealish minggu ini walaupun berita mengatakan bahawa Villa yang ‘tidak berniat’ untuk menguangkan pemain bintang mereka, kecuali tawaran bernilai £ 100 juta disajikan di atas meja.

Menurut Wayne Vevsey dari Football Insider, Grealish semakin dekat dengan perpindahan ke City, dan diharapkan dapat menyelesaikan perpindahan ke pasukan Pep Guardiola segera setelah dia kembali dari percutian minggu depan.

Pemain antarabangsa England itu telah dibenarkan cuti lebih lama ketika dia pulih setelah tampil di Kejuaraan Eropah, di mana pasukan Gareth Southgate jatuh pendek di final ketika mereka tewas kepada Itali menerusi penalti.

Telah dinyatakan juga bahawa finalis Liga Juara-Juara telah menawarkan kontrak besar kepada Grealish, yang masih tinggal empat tahun dalam perjanjiannya dengan kelab masa kecilnya.

City dilaporkan bersedia memisahkan rekod perpindahan mereka untuk membawa Kane dan Grealish ke Stadium Etihad musim panas ini, dengan Guardiola berminat untuk menambah kedua pemain itu di barisannya bertentangan dengan laporan yang menunjukkan bahawa juara Liga Perdana Inggeris perlu mengutamakan satu daripada yang lain.