LaLiga Berita

Statistik gila Lionel Messi menunjukkan pemain berusia 33 tahun itu jelas tidak diperlahankan

Ini tidak akan mengejutkan peminatnya bahawa Lionel Messi yang berusia 33 tahun nampaknya kembali ke tahap terbaik ketika pasukan Ronald Koeman mengetepikan Diego Simeone Atletico Madrid 6-1 dengan jelas kemenangan walaupun menghadapi perjuangan baru-baru ini di Barcelona.

Messi sekali lagi menghasilkan salah satu penampilan terbaik yang telah menguasai kariernya, walaupun pada awal musim bergelut, untuk mendorong pasukan Ronald Koeman menjadi pencabaruntuk mengancam Atletico Madrid dengan serius dengan memimpin pasukan gergasi Catalan itu untuk mengalahkan Real Sociedad 6-1 dengan penuh kegemilangan pada Ahad untuk muncul dalam empat mata tempat teratas, dengan Messi menjaringkan lagi dua gol luar biasa selain mencipta peluang untuk Sergino Dest menjaringkan dua gol.

Sumbangan menakjubkan seperti ini menjadikan jumlah pemain berusia 33 tahun itu mencapai 23 gol dan lapan assist dalam 26 perlawanan, yang merangkumi 15 gol dan 7 assist pada 12 perlawanan setakat ini pada tahun 2021.

Gary Lineker, seorang peminat penyihir Argentina yang telah lama, menulis tweet pada hari Ahad:

“Dalam 12 perlawanan yang dimainkannya pada tahun 2021, Messi telah menjaringkan 15 gol dan membuat 7 assist. Dia bukan dari planet ini!”

Messi telah menjadi sebahagian besar dalam peningkatan besar dalam keseluruhan penampilan di Barcelona walaupun mereka tersingkir dari Liga Juara-Juara PSG – dan ada kemungkinan besar dia sekarang dapat bertahan di luar musim panas.

Kapten Argentina itu menyerahkan permintaan perpindahan tahun lalu ketika secara terbuka menyatakan kekecewaannya secara besar-besaran dengan arahan yang dituju kelab di bawah kendalian bekas presiden, Josep Maria Bartomeu, tetapi pendiriannya nampaknya telah berubah berikutan kejayaan Joan Laporta untuk penggal kedua sebagai presiden.

Laporta mengatakan minggu lalu:

“Saya di sini untuk membuat keputusan, seperti meyakinkan Leo untuk meneruskannya, memanfaatkan fakta bahawa dia ada di sini. Dia tahu itu.

“Anda tahu kasih sayang yang saya sayangi untuk anda dan kami akan melakukan apa sahaja untuk menjaga anda di sini. Anda tahu anda tidak boleh pergi, Leo.

“Kita tidak akan dapat melakukannya sendiri. Seperti yang dikatakan oleh lagu tema kita, kita kuat bersama. Lebih-lebih lagi pada masa-masa yang paling sukar ini. Kita tahu bagaimana melakukannya.

“Apabila wabak berakhir, pendapatan kita akan kembali. Itu akan diperbaiki. Akan ada kepemimpinan yang kuat, kerana saya disertai dengan pembangkang baik. Kami akan membuat keputusan.

“Untuk mempertahankan kelab, anda harus hidup dan bernafas dan kami melakukannya sebanyak mungkin.”

Bos Barca Koeman juga terus terang dalam keinginannya agar Messi tetap ada, mengatakan kepada Athletic pada bulan Februari:

“Itu adalah masa yang sukar kerana dia masih pemain terbaik, tetapi dia marah.

“Dia tidak senang berada dalam pasukan yang tewas 8-2 ketika menentang Bayern Munich.

“Dia mahu pergi. Saya berkata kepada kelab, ‘baiklah, ini bukan masalah saya. Ini masalah antara kelab dan Leo Messi. Dan anda harus menyelesaikannya ‘.

“Akhirnya kelab berkata, ‘baiklah, kami tidak melakukan pertukaran untuknya. Dia perlu tinggal ‘. Itu adalah masa yang sukar bagi Leo tetapi dia akhirnya menerima [keadaan].

“Saya bercakap dengannya di rumahnya sebelum kami memulai musim, dan saya membuat rancangan dengannya dan dia sangat bersemangat. Akhirnya, sedikit demi sedikit, dia menerima keadaan itu.”