Liga Perdana Berita

Manchester United harus membuktikan kejayaan mereka dalam ujian gelaran menentang Liverpool

Usaha bersemangat Manchester United untuk mencabar gelaran Liga Perdana buat pertama kalinya dalam lapan tahun sejak pencapaian di tahun persaraan Sir Alex Ferguson akan menghadapi ujian besar apabila pemimpin atasan semasa menghadapi juara Liverpool pada hari Ahad.

Ole Gunnar Solskjaer pastinya menyedari bahawa mata pasti akan dijatuhkan oleh salah satu pesaing gelaran di Anfield hujung minggu ini, yang akan membolehkan Manchester City di tempat ketiga untuk kembali ke perlumbaan.

Setelah tiba-tiba berjaya merangkul gelaran juara dan mengumumkan kedatangan mereka yang tidak dijangka dengan sembilan kemenangan dalam larian 11 perlawanan tanpa kalah, The Red Devils menuju ke Anfield menikmati peluang langka mereka untuk membuka kelebihan enam mata yang berpotensi untuk pasukan Jurgen Klopp.

United kini berada dalam kedudukan yang memang tidak di sangkakan untuk berada di tangga teratas pada peringkat kempen ini untuk pertama kalinya sejak musim persaraan pemenang gelaran Air Alex Ferguson pada 2012-13, dengan kian mendapat tiga mata ke atas Liverpool yang berada di kedudukan kedua selepas perlawanan Selasa – dengan kemenangan yang gigih di Burnley. Jauh sekali dari jurang 30 mata yang telah dibuka oleh pasukan Klopp di atas pasukan Ole Gunnar Solskjaer ketika mereka terakhir bertemu pada Januari 2020.

The Red Devils, dan Solskjaer tidak kurang, pastinya akan lebih lega setelah mengalami kekacauan, dengan penampilan permulaan musim liga rumah mereka yang terburuk  dalam 48 tahun ketika mereka mengalami kejutan di pentas kumpulan Liga Juara-Juara pada awal musim.

United telah memenangi tujuh perlawanan liga tandang musim ini, sementara Liverpool – mengalami kecederaan pertahanan sejak Van Dijk keluar dan juga kekurangan gol secara tiba-tiba – telah menjalani tiga perlawanan liga tanpa kemenangan.

“Mereka juara dengan betul dan kami menantikannya dan ini adalah ujian hebat di mana kami menentang pasukan yang bagus,” kata Solskjaer.

Kemenangan pertama menentang Liverpool sejak 2018 akan menjadi cara yang sempurna untuk menunjukkan cabaran mereka lebih daripada nasib sahaja.