Liga Perdana Berita

Frank Lampard diberi semangat ketika Thomas Tuchel diperhatikan oleh ketua Barcelona yang berpotensi

Mantan bos Paris Saint-Germain, Thomas Tuchel, telah muncul sebagai pengganti Frank Lampard yang berpotensi memandangkan penampilan Chelsea yang baru-baru ini tetapi Jerman kini dihubungkan dengan Barcelona menjelang pilihan raya presiden mereka akhir bulan ini.

Bayangan Thomas Tuchel telah muncul di Chelsea tetapi berita terkini menyebut Jerman sebagai calon berpotensi untuk pekerjaan Barcelona yang kini dipegang oleh Ronald Koeman, menurut laporan.

Walaupun PSG menendang keluar Jerman itu bulan lalu kurang dari enam bulan setelah dia membawa mereka ke final Liga Juara-Juara menentang juara akhirnya Bayern Munich, Tuchel nampaknya masih diminati dan telah dikaitkan dengan tempat duduk panas Blues ketika mereka berjuang untuk mendapatkan bentuk dan ketekalan dalam perlumbaan Liga Perdana.

Bild mendakwa bahawa Roman Abramovich akan mempertimbangkan untuk memecat Lampard sekiranya Chelsea pada dari Aston Villa pada kali terakhir ketika Blues dipaksa untuk mendapatkan satu mata, menjadikannya hanya satu kemenangan dalam lima perlawanan liga untuk kelab London barat ini.

Tuchel dikatakan berada di radar mereka dengan Jerman yang dilaporkan berminat bekerja di England tetapi Bild nampaknya memahami bahawa bekas bos Borussia Dortmund adalah calon pilihan sesuatu presiden Barcelona yang di antara calon-calon di depan.

24 Januari telah ditetapkan untuk pemilihan untuk jawatan teratas di Kem Nou, dengan para calon mengemukakan berbagai idea kempen yang berbeza, menjanjikan semua yang mereka terpaksa berjanji untuk mengubah suara undian dengan cara mereka semasa Barcelona kian terperangkap dengan perjuangan di dalam dan di luar lapangan menghadapi kemungkinan satu lain musim lagi tanpa piala.

Pengendali yang ada sekarang, Ronald Koeman menandatangani perjanjian dua tahun pada musim panas dengan mengambil alih kedudukan Quique Setien, dan satu lagi pertunjukan tanpa trofi jelas bermaksud dia juga akan di buang kerjanya.

Ini kemudian akan membuka pintu bagi Tuchel untuk mengambil alih di Nou Camp, peluang yang tidak mungkin dia tolak.