Liga Juara-Juara Berita

Persembahan kekaisaran Barcelona di Turin

Ia adalah malam yang indah di Turin untuk Barcelona ketika pasukan Catalan mencatat kemenangan 2-0 ke atas Juventus. Ronald Koeman boleh gembira dengan persembahan pasukannya tetapi sekarang pandangan mereka kembali ke LaLiga. Bagaimanapun, makalah tersebut masih dalam kemenangan.

‘Imperial’ adalah kata SPORT yang digunakan untuk menandakan kemenangan Barcelona di Turin, dengan segera menunjukkan bahawa pasukan Blaugrana mendominasi proses dan berhak untuk menang di Itali. Selain itu, ini memang merupakan kemenangan bersejarah bagi Azulgranas.

Sulit walaupun untuk dipercayai, ini adalah kemenangan pertama Barcelona ke atas Juventus di luar dari tempat sendiri walaupun kedua pasukan telah banyak kali bertemu, seperti di final Liga Juara-Juara, tetapi ini adalah kemenangan pertama mereka di Turin. Benar-benar pencapaian bersejarah bagi Barcelona.

Surat kabar itu juga memanfaatkan kemenangan untuk menyalurkan pesanan kepada semua pihak di Eropah bahawa Barcelona benar-benar serius dan Koeman kian mengumpulkan pasukannya dalam posisi untuk bersaing mendapatkan barang perak.

Mundo Deportivo juga memilih untuk pergi dengan gelaran serupa, memuji permainan cemerlang di Turin, dengan judulnya sebagai ‘Turinazo‘.

Gol dari Ousmane Dembélé dan Lionel Messi mencatat kemenangan untuk pelawat sementara Pedri juga mempunyai permainan yang cemerlang, bahkan meraih penghargaan Pemain Pertandingan.

Satu-satunya berita buruk untuk malam itu ialah Ronald Araújo terpaksa meninggalkan padang kerana mengalami kecederaan, memaksa Barcelona untuk memainkan Frenkie de Jong di posisi bek tengah.

Selain itu, Juventus tidak bernasib baik kerana tiga gol tidak diizinkan kerana Álvaro Morata terperangkap offside berulang kali. Malam yang tidak beruntung baginya pasti tetapi malam yang hebat untuk Catalan.

Seterusnya dalam agenda adalah LaLiga.