Berita

Liverpool dirompak? Atau Everton layak mendapat mata?

DARI TELEGRAPH, UK:

Ini adalah derby Merseyside yang terasa seperti setiap elemen drama yang, yang terbaik, perlawanan bersejarah ini berlaku tetapi ketika Jordan Henderson menjaringkan gol pemenang pada minit ke-90 hanya ada satu lagi protagonis yang harus membuat kehadirannya terasa.

Itu adalah Var, yang merasa agak terlupa, pada hari-hari Projek Big Picture pertengkaran dan stadium Covid ditutup, tetapi di sini dia sekali lagi, merayau ke dalam huru-hara dan salah apabila perkara paling penting. Sukar untuk mengatakan apa yang dilihat oleh Var, David Coote, untuk menolak gol kemenangan Henderson ketika dia menilai Sadio Mane offside pada saat-saat sebelum ia dijaringkan – kerana dia tidak mungkin melihat garis yang sama pada gambar yang sama dengan selebihnya kami ditunjukkan.

Mereka tampaknya mengungkapkan bahawa Mane berada di depan sebelum dia melintasi gol yang akan memberi kemenangan Liverpool melawan sepuluh pemain Everton. Ini mungkin keputusan yang agak keras bagi pasukan tuan rumah, yang telah menandingi juara, tetapi nampaknya Mane berada di depan sebelum dia melintasi Henderson untuk menjaringkan gol.

Coote nampaknya salah sebelum itu, pada peringkat pembukaan permainan ketika dia gagal melihat kad merah Jordan Pickford melakukan pelanggaran terhadap Virgil van Dijk yang memaksa pemain Belanda itu keluar dari permainan. Apa hari yang Pickford miliki – pelanggaran itu, dua penyelamatan cemerlang dan kemudian ralat untuk gol Henderson yang mana dia dibebaskan oleh Var. Richarlison dikeluarkan, dengan tepat, oleh pengadil Michael Oliver yang sendiri memiliki permainan yang bagus walaupun ada nasihat Var di telinganya.

Dua kali pemain Jurgen Klopp mendahului Mane dan kemudian Mohammad Salah dan dua kali Everton menyamakan kedudukan – pertama melalui Michael Keane dan kemudian jentera gol muda Inggeris mereka Dominic Calvert-Lewin. Everton adalah penerima dua keputusan Var tetapi sukar untuk menganggap mereka bertuah – mereka tinggal bersama pasukan Liverpool yang kembali ke gelaran juara terbaik mereka.

Permainan dengan intensiti luar biasa yang menimbulkan pertanyaan: bagaimana rasanya jika mereka diizinkan untuk memasukkan peminat ke Goodison Park? Buat pertama kalinya dalam satu generasi, kedua-dua pasukan kelihatan serasi, walaupun begitu pemain Klopp merasakan tekanan tidak diragukan bahawa mereka juga mengangkat diri dan ini menjadi pertandingan yang berkualiti.

Terdapat juga kesalahan dan angka yang rentan tetapi untuk sebagian besar, kesempatan berjalan lancar dan Oliver, pengadil, mempunyai beberapa panggilan yang tidak dapat dibuat. Lebih-lebih lagi dalam masa enam minit ketika panggilan offside sedikit terhadap Van Dijk di awal fasa permainan nampaknya membatalkan – dalam fikiran pegawai – kemungkinan menghukum cabaran mengerikan Pickford terhadap pemain Belanda itu beberapa saat kemudian.

Ini mengakhiri penglibatan van Dijk dalam permainan, pada ketika Liverpool sudah berada di depan, dan itu sangat penting. Tuduhan Pickford pada pemain Liverpool itu adalah penalti dan kad merah dalam keadaan lain. Oliver jelas tidak melihat sejauh mana kekerasan yang berkaitan dengan Pickford tetapi yang lebih membingungkan adalah keengganan dari Var, Coote, untuk meminta pengadil meninjau semula.

Sebaik sahaja Coote berjaya membuktikan bahawa dia tidak mahu melihat apakah Oliver ingin memutuskan sama ada pelanggaran ini adalah salah satu perkara yang luar biasa, dihukum walaupun permainan telah berhenti. Van Dijk akan kehilangan minit pertamanya dalam liga untuk Liverpool dalam lebih dari dua tahun.

Permainan panik dengan momen berkualiti tinggi, bermula dengan gol sentuhan pertama Mane yang dipalu di dalam kawasan dengan gol dalam masa tiga minit. Bola dari sebelah kiri adalah dari Andy Robertson yang telah melewati Seamus Coleman, kapten Everton, dengan sentuhan pertamanya dan memasukkan bola ke dalam kotak yang ditemui Mane dengan kekuatan yang luar biasa. Kualitinya juga ada dalam sentuhan halus yang mana Calvert-Lewin menggegarkan bola panjang ke depan dari Keane pada minit ke-17 dan menuju ke gawang.

Pemain antarabangsa England yang baru memimpin pasukan itu sendiri dengan keyakinan. Di tempat van Dijk datang Gomez untuk mengambil rentak permainan sengit. Kemudian Coleman nampaknya merasakan masalah hamstring yang dia bawa ke pertandingan, digantikan oleh pemain baru Ben Godfrey untuk debutnya di Everton. Pada 19 minit, Calvert-Lewin mematikan saluran kanan dan memaksa hantaran dekat Adrian. Dari sudut James Rodriguez berikutnya, Keane melonjak Fabinho untuk menanduk gol penyamaan.

Terdapat banyak yang tersisa dalam permainan ini untuk kedua-dua pasukan, termasuk dua penyelamatan Pickford yang bagus seperti yang dia lebih yakin: percubaan sesaat untuk menghentikan apa yang kelihatan seperti kepastian diikat gol. Dia menghentikan tendangan bebas Trent Alexander-Arnold dengan cara terakhir pada babak pertama dan kemudian menyelamatkan tandukan Joel Matip dengan 13 minit lagi.

Everton telah bermain dengan baik sehingga pada saat mereka kebobolan gol kedua, ia merasa seolah-olah mereka menentang orang lain selain juara mereka akan memimpin.

Kesalahan Yerry Mina dilakukan untuk mereka, pelepasan flappy yang tidak ketara dengan bahagian luar kaki kanannya yang jatuh terus ke arah Salah untuk melakukan penghantaran kaki kiri.

Mungkin begitu tetapi pasukan Everton ini kelihatan lebih mampu. Di sela-sela, Coleman dan Klopp sepertinya berselisih mengenai aspek permainan. Terdapat Pickford yang menyelamatkan dari Matip dan kemudian menyamakan kedudukan. Itu adalah gol ke-11 Calvert-Lewin dalam sepuluh perlawanan untuk kelab dan negara musim ini, satu lompatan besar, gantung dan tandukan ke bawah sementara Robertson memandangnya dengan putus asa.

Kemudian muncul final – pertama kad merah untuk Richarlison, keputusan yang tidak dapat diragukan lagi ketika dia menyingkirkan Thiago di bahagian tengah. Tinggal sekitar enam minit lagi dan Liverpool berbau darah. Mane-lah yang melintasi saluran kiri untuk apa yang kemudian diputuskan oleh Var Coote adalah posisi offside, membalikkan bola kembali ke Henderson untuk rembatan yang sepatutnya diselamatkan Pickford tetapi gagal melakukannya.

Hanya ketika itu perhatian beralih ke layar dan panggilan offside yang tidak dapat dijelaskan, berdasarkan bukti, memerintah Mane offside berbanding Minamino. Ketika mereka berbaris untuk memulakan semula, Oliver diberitahu berita itu dan membawa mereka kembali ke tendangan bebas – aksi terakhir hari yang luar biasa.