Liga Perdana Berita

Marcus Rashford dikurniakan MBE

Rashford telah berani memberikan musim pencetak gol terbaiknya untuk Manchester United pada tahun 2019/20, tetapi untuk penyerang, kehidupan selalu mendahului bola sepak dan Rashford mengambil keberaniannya di luar lapangan untuk melawan pertempuran yang jauh lebih besar.

Pemain bola sepak England dan Manchester United yang tidak dapat dikalahkan kini telah diberi penghormatan untuk perkhidmatan awamnya dan menganugerahkan Anggota Order of the British Empire (MBE) dalam senarai penghormatan ulang tahun Queen yang ditangguhkan.

Rashford menghormati perkhidmatannya yang berani dan berdedikasi kepada anak-anak di United Kingdom semasa wabak Coronavirus.

Pemain berusia 22 tahun itu pantas mendapatkan reputasi pahlawan pada tahun 2020 dalam menghadapi masa-masa sukar, berdiri teguh untuk memperbaiki keadaan mereka yang memerlukannya ketika beberapa bulan yang lalu, dia secara tidak sengaja mendorong putaran balik dari Kerajaan untuk memastikan bahawa makanan sekolah percuma akan terus diberikan kepada kanak-kanak yang memerlukan di seluruh negara.

Tidak membiarkan usaha berhenti di situ, sejak itu dia melangkah lebih jauh dan bahkan mendapatkan tautan ke program bantuan makanannya untuk anak-anak dengan pasar raya besar dan syarikat makanan di seluruh United Kingdom.

Tidak menunjukkan tanda-tanda mengalah, Rashford bereaksi menerima penghormatan itu dalam satu kenyataan di saluran media sosialnya, dan mendorong Perdana Menteri Boris Johnson untuk memperluas skim baucar yang sudah ada.

Rashford telah mengabdikan penghormatan itu kepada ibunya.

“Saya sangat dihormati dan rendah hati. Sebagai pemuda kulit hitam dari Wythenshawe, tidak pernah saya fikir saya akan menerima MBE, tidak pernah menjadi MBE pada usia 22 tahun.

Ini adalah saat yang sangat istimewa bagi saya dan keluarga saya, tetapi terutama ibu saya, yang merupakan penerima penghargaan yang benar-benar layak.

Perjuangan untuk melindungi anak-anak kita yang paling rentan masih belum selesai.

Saya akan melakukan komuniti saya, dan keluarga yang telah saya temui dan bincangkan, suatu ketidakadilan sekiranya saya tidak menggunakan kesempatan ini untuk mendesak Perdana Menteri, yang mengesyorkan saya untuk penghormatan ini, untuk menyokong anak-anak kita selama penggal Oktober dengan pelanjutan skema baucar, kerana skim furlough akan berakhir dan kita menghadapi peningkatan pengangguran.

Satu lagi pelekat yang melekat, tetapi yang akan memberi ibu bapa berjuta-juta kanak-kanak di UK satu perkara yang tidak perlu dibimbangkan.

Mari kita bersama-sama mengatakan bahawa tidak ada kanak-kanak di UK yang akan tidur dengan rasa lapar. Seperti yang telah saya katakan berkali-kali, tidak kira perasaan atau pendapat anda, tidak mempunyai akses kepada makanan TIDAK PERNAH kesalahan anak.”

Manchester United telah bertindak balas dengan bangga dengan pengakuan Rashford, seperti juga banyak rakan senegara.

“Semua orang di Manchester United sangat bangga dengan Marcus atas pekerjaan yang dilakukannya untuk mengatasi kemiskinan makanan di kalangan kanak-kanak yang rentan,” kata jurucakap kelab di laman web kelab itu.

“Berkempennya telah meningkatkan kesadaran akan masalah penting dan membuat perbedaan positif dan kami senang melihat usahanya diakui dengan penghargaan ini.”

Senarai penghormatan ulang tahun Ratu pada asalnya dijadualkan dikeluarkan pada bulan Jun, namun ditangguhkan untuk memberi masa untuk menyoroti mereka yang telah menunjukkan kesan tertentu sepanjang masa-masa percubaan yang dikenakan oleh wabak coronavirus.

Seperti kata pepatah, ketika perjalanan menjadi sukar, yang kena terdesak terus memperjuang.