Liga Perdana Berita

‘Wira kehidupan sebenar’ Liverpool, Mohamed Salah, membela gelandangan dari kumpulan hooligan

Walaupun telah menjaringkan lima gol dalam kempen Liga Perdana ini, superstar Mesir dari Liverpool, Mohamed Salah telah menunjukkan dia sama berpengaruh di luar lapangan dan dipuji sebagai “pahlawan kehidupan nyata” oleh David Craig, seorang warga Liverpool berusia 50 tahun yang dianiayai oleh sekumpulan pemuda pengacau di sebuah stesen minyak tempatan ketika Salah datang untuk membela lelaki gelandangan.

Salah berhadapan dengan penyalahgunaan yang menyerang Craig kerana kehilangan tempat tinggal, dia kemudian pergi ke ATM untuk membuat penarikan dan menyerahkan mangsa sebanyak £100.

Craig memberitahu The Sun:

“Mo sama hebatnya di Liverpool di lapangan dan di luar.

“Mo telah melihat beberapa pemuda mengganggu saya. Mereka memanggil saya berbagai nama, serta bertannya mengapa saya mengemis dan menyuruhkan saya untuk mendapatkan pekerjaan.

“Dia mendengar apa yang dikatakan oleh sekumpulan pemuda kepadaku, lalu menoleh ke arah mereka dan berkata,” Itu mungkin kamu dalam beberapa tahun.”

“Kemudian dia pergi ke mesin tunai. Saya lebih hebat daripada terkilan. Saya peminat besar.

“Saya hanya tahu bahawa saya tidak berhalusinasi ketika Mo menyerahkan £100 kepada saya. Betul-betulnya legenda yang lengkap.”

“Mo adalah pahlawan kehidupan sebenar di mata saya dan saya ingin berterima kasih kepadanya.”

Kejadian itu dirakam di CCTV setelah kemenangan 3-1 Liverpool menentang Arsenal pada 28 September.

Ini bukan kali pertama Salah menunjukkan hati baiknya di sebuah stesen minyak. Tiga bulan yang lalu dia dilaporkan membayar bahan bakar sesama pelanggan di sebuah stesen servis tempatan setelah mengisi – sambil memakai peralatan latihan Liverpool.

Rakan sepasukan dan rakan baiknya Dejan Lovren menulis tweet:

“Saya mendengar bahawa @MoSalah membayar beberapa hari yang lalu petrol untuk semua orang di stesen minyak … Gerakan yang hebat.

“Tetapi bolehkah anda membayar kopi sekali-kala untuk saya ?? Biasanya anda lelaki yang ketat jadi saya terkejut, tetapi tetap dilakukan dengan baik sekarang.”