LaLiga Berita

Klausa pelepasan 700 juta Lionel Messi

Peminat yang berkumpul di luar kompleks latihan Joan Gamper pada jam 10 pagi dengan harapan yang kuat untuk melihat apakah wira mereka akan muncul ditinggalkan kecewa.

Pemain Barcelona kembali ke tempat latihan kelab untuk ujian coronavirus pada hari Ahad menjelang latihan pra-musim tetapi, seperti yang diharapkan, tetapi Lionel Messi tidak ada di sana kerana telah dilaporkan secara meluas pada hari Sabtu bahawa pemain Argentina itu tidak akan menghadiri ujian Covid-19 Barcelona skema ketika dia berusaha untuk memaksa melalui langkah gigihnya menjauh dari Camp Nou.

Messi ingin mengucapkan selamat tinggal kepada Blaugrana setelah bertahun-tahun tidak teratur di kelab itu tetapi Barcelona pasti tidak akan mempermudahnya dengan cara apa pun yang mereka miliki.

Mereka mendakwa bahawa tarikh akhir untuk mengaktifkan klausa dalam kontrak Messi yang membolehkannya keluar musim panas ini sudah berlalu.

Bagaimanapun, pemain berusia 33 tahun itu dan peguamnya mendakwa bahawa dia masih boleh mengaktifkan klausa itu kerana musim ini dilanjutkan kerana wabak coronavirus.

Dengan musim La Liga baru dijadualkan bermula pada 12 September, kedua-dua pihak cepat kehabisan masa untuk menyelesaikan masalah.

LaLiga dating kebantuan pasukan Barcelona pada hari Ahad dengan mendakwa bahawa klausa pelepasan Messi bernilai €700 juta masih berlaku. Jelas liga tidak mampu kehilangan seseorang yang berpengaruh seperti Messi ke Liga Perdana, setelah kehilangan Ronaldo dari Serie A sebelum ini.

Tetapi kenyataan mereka bahawa pelamar untuk Messi harus mengeluarkan €700 juta bahkan mungkin sepenuhnya tepat setelah kemas kini dari wartawan Sepanyol Alfredo Martinez, yang bekerja untuk Onda Cero, yang telah dibawa ke Twitter untuk mendakwa bahawa klausa pelepasan Messi bernilai €700 juta TIDAK wujud, dan bahawa dia boleh meninggalkan Barcelona secara percuma.

Jadi, apa maksudnya La Liga?

Sudah tentu, liga tidak mahu melepaskan aset berharga mereka tetapi nampak aneh bagi mereka untuk berpihak kepada Barcelona jika mereka tidak mempertimbangkan apa yang sebenarnya dikatakan oleh kontrak Messi.

Memandangkan semua yang telah dilakukan Messi untuk Barcelona dan La Liga, akan sangat memalukan jika mereka terus menyukarkannya. Terutama jika kontraknya benar-benar membolehkannya pergi secara percuma pada musim panas ini.

Dan dalam perubahan terbaru terhadap skandal ini, Barca baru saja melepaskan urusan terbaru mereka, dengan menegaskan bahawa satu-satunya cara mereka membiarkan Messi pergi secara percuma adalah jika dia menahan diri untuk bermain sepanjang musim berikutnya dan hanya duduk di pendirian.

Apa yang sedang berlaku di kepala bartomeu dan dewan Barca ini? Memang tidak masuk akal!