Eropah Berita

Zinedine Zidane diundi sebagai pengurus terbaik dunia mengatasi Jurgen Klopp dan Pep Guardiola

Bos Liverpool, Jurgen Klopp dan pengurus Man City, Pep Guardiola, kedua-duanya diberi bahu dingin kerana L’Equipe telah menamakan Zinedine Zidane sebagai pengurus terbaik di dunia berbanding kedua-dua pengurus lain itu yang lebih berpengalaman.

Bos Liverpool, Jurgen Klopp dengan berkesan, dan mengagumkan, mengakhiri penantian The Reds selama 30 tahun untuk dinobatkan sebagai juara England, setelah juga menjuarai Liga Juara-Juara, Piala Dunia Kelab FIFA dan Piala Super Eropah pada tahun lalu, sementara Pep Guardiola telah menikmati kejayaan dengan Barcelona, Bayern Munich dan kini Man City.

Namun itu jelas tidak cukup untuk L’Equipe dengan surat khabar Perancis itu memperkecilkan rekod Klopp untuk memenangi salah satu daripada tiga final Liga Juara-Juara berbanding dengan rekod Zidane dibenua Eropah sebagai alasan untuk memilih Real Madrid dan legenda Perancis setelah dia membimbing pasukan gergasi Sepanyol itu ke gelaran La Liga musim ini.

Klopp dan Guardiola masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga oleh surat khabar Perancis, yang menanggung kejayaan dan karisma Jerman itu dalam menjuarai Liverpool sebagai juara liga pertama dalam 30 tahun, menggambarkannya sebagai ‘lelaki bergaya’ dan ‘kegemaran banyak orang’.

Sementara itu, mengenai Zidane dan Guardiola, yang berhadapan dalam pusingan 16 Liga Juara-Juara bulan ini, mereka menulis:

“Dia (Zidane) adalah jurulatih yang hanya mengalami satu kelab, dan jarang sekali kalah.

“Seorang jurulatih yang melakukan apa yang tidak dilakukan pendahulunya, memenangi tiga Liga Juara-Juara berturut-turut (2016, 2017, 2018).

“Siapa yang dapat kembali ke jejak kegemilangannya sendiri dan mempersoalkan segalanya untuk menjadi juara Sepanyol yang baru bersama Real Madrid bulan lalu.

“Guardiola mempunyai sesuatu yang lain, dogma, penyelidikan tetapnya, kebajikan permainan kolektifnya, pembinaan yang memusingkan, konsistensinya (198 mata dalam dua musim dari 2017 hingga 2019).

“(Tetapi) dia tidak memiliki segalanya, dan memilih pemain pertahanan utamanya sebagai penyerang atau pemain tengahnya.”