La Liga Berita

Xavi akan menjadi bos Barcelona “cepat atau lambat” – kata Barthomeu di tengah tekanan Quique Setien

Barcelona, berjuang untuk mempertahankan mahkota La Liga mereka ketika tekanan meningkat pada Quique Setien, telah mengatakan legenda kelab Xavi disebut sebagai bos Camp Nou “cepat atau lambat”.

Presiden Barcelona Josep Maria Bartomeu, di bawah tekanan yang lebih besar daripada pengurus kelab, mengakui bahawa Xavi akan bertugas di Camp Nou “cepat atau lambat”.

Pemain tengah legenda itu, setelah menghabiskan hampir keseluruhan kariernya di kelab dan bermain di pasukan bersejarah Pep Guardiola dengan pemahaman penuh tentang falsafah kelab, telah melihatnya dilantik sebagai pengurus Barca masa depan.

Xavi masih mengurus Qatar dengan khabar angin yang terus menerus mengatakan bahawa dia akan menggantikan Quique Setien sebagai pengurus Barca.

Bartomeu tetap menegaskan bahawa kelab akan menyokong bos mereka sekarang walaupun ada bisikan yang tidak puas hati di kalangan peminat.

“Xavi akan menjadi pelatih Barca, cepat atau lambat. Tetapi sekarang kami tidak mencari pelatih, kami bersama Quique,” katanya kepada TV3.

“Quique Setien akan melatih pasukan di Liga Juara-Juara dan dua perlawanan terakhir Liga yang tersisa.

“Kami mengalami musim yang sangat tidak biasa, kami akan bermain pada bulan Ogos dan dia akan menjadi pelatih. Jika kami mengatasi Napoli, kami akan berada di Lisbon.

“Kehendak kami adalah untuk memenuhi kontrak dan Setien memilikinya. Kami pergi ke rumah Setien untuk berbicara tentang masa depan, rancangan untuk musim depan. Dia mungkin akan berada di sana dan saya sangat berminat untuk mendengar apa yang dia fikirkan.

“Dia ada banyak masa untuk Riqui Puig dan Ansu [Fati]. Kami telah melihat Pedri dan [Francisco] Trincao dalam bentuk, ada harapan.”

Barcelona mengalahkan Real Valladolid pada hujung minggu tetapi akan memerlukan Los Colchoneros untuk merosot sekiranya mereka memenangi gelaran La Liga ketiga berturut-turut.

Masa depan Lionel Messi telah menjadi berita utama daripada sebelumnya dan hubungannya dengan Setien dikhabarkan memang tegang.