La Liga Berita

Zinedine Zidane sangat ‘kesal’ ketika Real Madrid mendahului liga

Pengurus Real Madrid, Zinedine Zidane, diyakini “kesal” atas pertanyaan berterusan yang timbul mengenai keputusan pengadil kontroversi setelah pasukannya mengalahkan Barca dari kedudukan teratas La Liga dengan kemenangan 2-1 di Real Sociedad yang menyaksikan beberapa pertikaian.

Orang Perancis yang biasanya sungguh sabar dan tidak senang dikacau mempertahankan pasukannya setelah tiga keputusan pengadil dipertanyakan di Reale Arena pada hari Ahad.

Pemain pertahanan Barcelona, ​​Gerard Pique, telah mendakwa sebelum pertandingan bahawa terlalu banyak keputusan yang akan dilakukan yang akan menguntungkan Real Madrid setelah kemenangan 3-0 mereka ke atas Valencia, di mana Rodrigo Moreno membuat gol pembukaan dikesampingkan. Zidane datang ke pertahanan pasukannya ketika itu dan sekali lagi melakukannya setelah kemenangan di Reale Arena, yang menampilkan tiga keputusan penting yang semuanya kelihatan menguntungkan Madrid.

“Ini mengganggu saya bahawa pada akhirnya orang hanya bercakap mengenai pengadil seolah-olah kita tidak melakukan apa-apa di lapangan,” kata Zidane pada sidang akhbar maya.

“Tetapi kami tidak dapat mengawal apa yang orang akan katakan. Kami memenangi perlawanan di lapangan dan itulah yang kami lakukan hari ini. Itu adalah kemenangan yang wajar.”

Sergio Ramos memulakan prosiding mencetak gol dengan menjaringkan gol tepat selepas rehat dengan penalti setelah apa yang kelihatan seperti pelanggaran yang diragukan pada Vinicius Jr, sementara serangan Sociedad olih Adnan Januzaj dikesampingkan kemudian untuk posisi offside menentang Mikel Merino.

Karim Benzema kemudiannya melakukan serangan dua kali ke atas Madrid pada minit ke-70 setelah menghentikan sepakan silang dengan bahagian atas lengannya, dan gol itu diberikan setelah tinjauan VAR.

“Saya tidak melihat permainannya tetapi saya diberitahu keputusan penalti betul dan gol Benzema adalah sah,” kata Zidane. “Saya tidak terlibat dalam kontroversi kerana itu adalah tugas pengadil. Saya hanya mahu memikirkan kemenangan sewajarnya.

“Saya lebih suka bercakap mengenai bola sepak dan perlawanan, saya tidak dapat mengatakan apa-apa lagi mengenai perkara lain.”

Merino, pada minit ke-83, berjaya menarik balik satu gol untuk Sociedad tetapi sangat kritikal terhadap keputusan pengadil terutama yang tidak membenarkan gol Januzaj.

“Kami marah dengan segalanya tetapi terutama dengan cara kami kalah, kerana perincian kecil dan saat besar bertentangan dengan kami,” kata pemain tengah Sepanyol berusia 24 tahun itu.

“Saya berada sekurang-kurangnya lima meter dari Courtois ketika saya ditandai offside. Saya tidak tahu sama ada perkara yang sama akan berlaku di kawasan lain tetapi bendera itu naik dan kami merasa kami telah dianiaya.”

Real telah memenangi ketiga-tiga perlawanan mereka sejak musim ini disambung semula setelah coronavirus ketinggalan dan kini mengetuai perlumbaan gelaran atas rekod head-to-head yang unggul ke atas Barcelona, disebaliknya, terpaksa berpuas hati dengan seri tanpa gol melawan Sevilla.

Walaupun merekan menang, Zidane yakin masih ada jalan yang masih panjang.

“Kami belum mencapai apa-apa walaupun kami mendapat sembilan mata dari sembilan,” katanya dengan baki lapan pusingan perlawanan Liga.

“Ini akan menjadi sukar hingga akhir. Kami selalu menginginkan lebih banyak dan anda harus menyedari betapa hebatnya sikap kami hari ini. Kami melihat pasukan yang selalu mahu menang.”