Eropah Berita

UEFA membenarkan negara membatalkan baki musim atau menyelesaikannya sesuka hati

Dari Guardian, UK:

UEFA telah menyedari betapa parahnya wabak koronavirus di Eropah, dan membiarkan Liga dari berbagai negara menyelesaikan musim mereka dengan sewajarnya. Ini adalah kedudukan penting dari kedudukan mereka sebelumnya. UEFA mengesahkan liga kebangsaan tidak akan dilarang dari pertandingan Eropah jika mereka membatalkan musim mereka dan mesti memutuskan sendiri bagaimana menentukan penentuan akhir “berdasarkan prestasi sukan”.

Peraturan darurat diumumkan selepas mesyuarat jawatankuasa eksekutif UEFA dan menandakan perubahan pendekatan dari badan pentadbir bola sepak Eropah. Garis teratas tetap menjadi “cadangan kuat” untuk menyelesaikan musim ini, dan bahkan mencadangkan pilihan untuk menggunakan format yang berbeda, seperti play-off, sebelum membatalkan. Tetapi ketika krisis koronavirus semakin mendalam, terdapat penerimaan bahawa pertandingan nasional – dengan Scotland dan Belanda yang paling utama di antara mereka – menghadapi keadaan luar biasa.

Uefa telah menetapkan dua syarat utama di mana ia akan menerima pengabaian liga. Yang pertama melibatkan diarahkan untuk melakukannya oleh pemerintah, seperti yang berlaku di Belanda; yang kedua adalah “masalah ekonomi yang tidak dapat diatasi”. Pengumuman Uefa memetik permintaan dari pihak berkuasa bola sepak Scotland untuk menjelaskan peraturannya. Premiership Scotland kini dijangka akan mengakhiri musimnya.

Dalam satu kenyataan, UEFA mengatakan: “Senario yang ideal, sekiranya keadaan pandemi mengizinkannya, adalah menyelesaikan pertandingan domestik yang sedang ditangguhkan … dalam format aslinya. Sekiranya hasil ini tidak dapat dilakukan, lebih baik pertandingan domestik yang ditangguhkan akan dimulakan semula dengan format yang berbeza dengan cara yang masih akan memudahkan kelab untuk layak dalam prestasi sukan. ”

Namun demikian, pernyataan itu berlanjutan: “Walaupun menggunakan upaya terbaik untuk menyelesaikan pertandingan domestik, persatuan dan / atau liga nasional mungkin mempunyai alasan yang sah untuk menghentikan pertandingan domestik mereka sebelum waktunya.”

Uefa kemudian meminta, jika liga yang dihentikan untuk menyerahkan kelab ke pertandingan Eropa pada musim 2021-22, mereka melakukannya “berdasarkan prestasi sukan”, menentukan penentuan akhir “berdasarkan prinsip objektif, telus dan tidak diskriminatif”. Walaupun memberikan sedikit kelonggaran, cadangan itu nampaknya mendorong penyelesaian di mana jadual liga yang tidak lengkap disusun berdasarkan mata per permainan.