Premier League Berita

Manchester City percaya Arsenal bermata merah cucuk kelab-kelab lain menentang mereka dalam larangan Liga Juara-Juara

Manchester City, dengan mengatakan mereka mempunyai maklumat dari beberapa sumber yang dipercayai, percaya bahawa Arsenal adalah pelakon utama yang menghasut untuk larangan Liga Juara-Juara mereka ditegakkan. Sama sekali lapan kelab Liga Perdana telah menulis kepada CAS bersama-sama menuntut agar skuad Etihad dikecualikan daripada Liga Juara-Juara atau Liga Europa musim depan.

Pemimpin City juga mengejutkan bahawa pemimpin Liga-pilihan Liverpool juga telah menyertai Manchester United, Chelsea, Wolves, Leicester dan Burnley untuk memberi tekanan untuk larangan itu ditegakkan.

Sementara itu, Arsenal tetap diam mengenai tuduhan berkenaan penglibatan mereka dan enggan mengulas tentang peranan mereka yang mendakwa mereka dalam kejadian ini. Walau bagaimanapun, Sunday Mirror Sport melaporkan bahawa Gunners akan langsung menyampaikan kepada Manchester City ketidakpuasan mereka dalam perkara itu dan bahawa maklumat yang diterima City tidak tepat jika City menghubungi mereka secara langsung untuk penjelasan mengenai perkara itu.

Dalam pertahanan mereka, City telah melancarkan rayuan ke CAS yang berpangkalan di Lausanne selepas terkena larangan Euro dua tahun UEFA dan £25 juta untuk memecahkan peraturan-peraturan Financial Fair Play, dan sudah mulai menyiapkan kes itu untuk pertahanan mereka walaupun jauh kembali seperti tahun lepas.

Malangnya bagi mereka pandemik coronavirus telah melemparkan sepana secara besar-besaran dengan CAS kini menjadi canggung dan tidak dapat mendengar semua keterangan hingga akhir musim panas. Cahaya yang mungkin bersinar di terowong untuk City adalah untuk meminta larangan itu digantung supaya mereka dapat bersaing di Eropah pada musim berikutnya. Walau bagaimanapun, ia pasti akan bertemu dengan tentangan yang hebat daripada pasukan saingan olih sebab tawaran menarik satu tempat Liga Juara-Juara bernilai £120 juta berpotensi untuk dimenangi.

Walaupun City tidak semestinya terkejut bahawa tujuh daripada kelapan kelab yang terlibat akan menyurat kepada CAS untuk penjelasan mengenai masaalah larangan itu, mereka sangat kecewa dengan penglibatan Liverpool memandangkan pasukan Anfield telah mengesahkan tempat mereka di Juara musim depan Liga, walaupun diakui hubungan antara Etihad dan Anfield telah agak tegang selama beberapa tahun.

Malangnya, hubungan antara City dan Arsenal telah menjadi semakin nipis untuk tempoh yang lebih lama, menjangkau Arsene Wenger dengan kritikal mempersoalkan niat Sheikh Mansour untuk melabur dalam kelab itu pada tahun 2008. Keadaan semakin memburukkan lagi apabila City kemudian merebut pemain seperti Emmanuel Adebayor, Samir Nasri, Kolo Toure, Gael Clichy dan Bacary Sagna dari Emirates.

Baru-baru ini hubungan itu semakin menyelam pada bulan Disember ketika pengurus Arsenal, Mikel Arteta, secara terbuka didekati oleh pemilik Gunners untuk menjadi pengurus mereka tanpa menunjukkan kesopanan sekurang-kurangnya meminta kebenaran City terlebih dahulu. Ini akan menjadi titik sakit dengan bos-bos Pep Guardiola terutamanya apabila melihat betapa baiknya Arteta telah menjadi sebagai penolong jurulatih Pep serta kesahabatan dan rasa saling menghormati kedua-duanya.

Dengan sejarah yang agak membinggungkan ini, tidaklah sukar difahami pada masa ini mengapa khabar angin berlimpah bahawa Arsenal menggali tumit mereka ke dalam pasukan Etihad.

Mudah-mudahan, demi kepentingan global perpaduan bola sepak dan muhibah, haraplah semua kawasan kelabu ini akan dibersihkan sebagai salah faham dan bukan hasil daripada permusuhan yang terpendam di kedua-dua belah pihak. Lagipun, ini adalah salah satu kemuncak utama sukan yang kita bicarakan, seperti Sukan Olimpik, di mana semangat kesinambungan benar sepatutnya menjadi puncak tertinggi. Bukan permusuhan, agenda tersembunyi dan niat kotor di belakang pintu tertutup yang direka untuk menggulingkan satu sama lain.

Jika ada apa-apa yang perlu dilakukan, biarkan itu diselesaikan dengan bermain adil di lapangan!