Luar Negara Berita

Pengadil dapat kebenaran hentikan perlawanan disebabkan perkauman

Kod disiplin baru yang dikeluarkan oleh FIFA akan membenarkan pengadil memberhentikan perlawanan kerana perkauman.

Pengarah undang-undang FIFA, Emilio Garcia Silvero, telah membuat pengemaskinian pada teks yang tidak diubah selama 15 tahun, dengan ketelusan yang lebih tinggi.

Selain daripada itu, bagi melihatkan kepada umum prosiding tatatertib yang lebih telus. FIFA bakal melakukan perbicaraan yang berkaitan isu doping dan manipulasi perlawanan secara terbuka kepada umum jika mana-mana parti yang terlibat memohon untuk dilakukan secara terbuka.

Edisi kod 2019 itu telah disediakan dengan penyertaan enam konfederasi dan mana-mana kumpulan yang berminat.

Sumber-sumber FIFA memberi jaminan bahawa niat di sebalik perubahan itu adalah untuk melawan “pencabulan hak asasi manusia yang menjijikkan”.

Perkara-perkara yang paling penting dari Perkara 13.2 adalah seperti yang berikut:

1. Mana-mana orang yang mengancam maruah atau integriti sesebuah negara, seseorang atau sekumpulan orang dengan menggunakan perkataan atau tindakan yang menyangkal, mendiskriminasi atau memalukan (dengan apa cara) untuk sebab bangsa, warna kulit, asal etnik, jantina, ketidakupayaan , orientasi seksual, bahasa, agama, kedudukan politik, kuasa beli, tempat kelahiran sebarang alasan lain akan disetujui dengan penggantungan yang akan menjadi minimum sepuluh pertandingan.

2. Jika satu atau lebih peminat persekutuan atau kelab mengamalkan kelakuan yang diterangkan dalam bahagian satu, maka tindakan disiplin yang berikut boleh dikenakan ke atas persekutuan atau kelab yang bertanggungjawab:

(a) dalam kes kesalahan pertama, mereka akan bermain perlawanan dengan bilangan penonton yang terhad dan denda sekurang-kurangnya 20,000 franc Swiss (sekitar 18,000 euro).

(b) dalam hal kesalahan berulang, tindakan disiplin boleh termasuk pelaksanaan pelan pencegahan, denda, potongan mata, satu atau lebih perlawanan di belakang tertutup, melarang pasukan daripada bermain di stadium, kekalahan yang dikenakan, pengecualian dari persaingan atau penyingkiran.

3. Badan kehakiman yang kompeten boleh memanggil orang yang menjadi objek diskriminasi langsung yang disampaikan untuk memberikan kenyataan lisan atau bertulis, yang disebut “pengisytiharan kesan terhadap mangsa”.

4. Kecuali dalam keadaan yang luar biasa, jika pengadil memutuskan penggantungan suatu pertandingan disebabkan oleh perilaku perkauman / diskriminasi, kekalahan akan diumumkan.