Berita AFC Champions League

Larkin jadi saksi tumbangnya juara bertahan, Kashima Antlers di tangan JDT

Johor Darul Ta’zim mencipta sejarah dalam arena bola sepak antarabangsa apabila mencatat kemenangan pertama apabila berjaya menewaskan Kashima Antlers, 1-0 dalam saingan Kumpulan E, Liga Juara-Juara Asia (ACL).

Gol tunggal jaringan Syafiq Ahmad pada minit ke-69 sudah cukup memberi nafas baharu buat Harimau Selatan yang hampir kehilangan peluang untuk layak ke pusingan 16.

Sejarah baharu ini pastinya menjadi titik mula buat pasukan daripada selatan tanah air untuk meneruskan perjuangan mereka biarpun sebelum ini semua orang seperti menafikan peluang mereka untuk layak.

Bermain dengan tiga pasukan daripada negara China, Japan dan Korea semestinya meletakkan anak buah Benjamin Mora dalam keadaan tekanan untuk melangkah memecah cabaran, di mana semua sedia tahu kekuatan yang dimiliki oleh ketiga-tiga pasukan tersebut.

Tetapi para pemain JDT menggunakan peluang beraksi di laman sendiri, di hadapan penyokong sendiri dan di rumah sendiri dengan sebaik-baiknya. Mata penting yang dicari mereka akhirnya membuahkan hasil dengan hanya jaringan tunggal telah menghidupkan kembali peluang mereka.