Malaysia Berita

FAM Lancar Perang Dengan Agen Haram

Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) berikrar akan menentang ejen-ejen yang beroperasi secara haram melalui pasaran bola sepak tempatan dengan kes banyak dilaporkan, terutrama yang melibatkan pemain import.

Walaupun sistem orang tengah dimulai terpakai pada tahun 2017. Realitinya hanya terdapat 10 agen tempatan yang berdaftar di bawah FAM. Manakala dua lagi agen antarabangsa.

Sebilangan kecil ejen berdaftar menunjukkan senario tidak sihat di Liga M yang mempunyai 108 pemain asing dan 612 pemain tempatan.

Agen-agen tidak berdaftar ini boleh hilang pada bila-bila masa terutamanya apabila terdapat pertikaian kontrak.

Kes-kes itu dibawa ke badan dunia, Fifa, dan ini telah mencemarkan imej Liga M.

Timbalan presiden FAM, Datuk Mohd Yusoff Mahadi berkata sudah tiba masanya persatuan-persatuan negeri dan kelab mengambil pendekatan tegas untuk mengatasi masalah ini.

Beliau berkata FAM bersedia memperkenalkan peraturan yang wajib bagi semua pasukan untuk mendaftarkan pemain asing mereka, dengan bukti sokongan, melalui agen yang sah.

“Apabila Sistem Perantara diperkenalkan, kami hanya menghantar notis kepada semua ejen untuk mendaftar dengan FAM. Pemberitahuan juga diberikan kepada pasukan untuk memastikan mereka berurusan dengan agen yang disahkan sahaja.

“Apabila banyak pasukan memilih untuk mengabaikan notis dan mengambil cara mudah untuk berurusan dengan agen haram, banyak masalah telah timbul.

“Kami melihat dengan serius dalam perkara ini dan kami fikir sudah tiba masanya untuk menubuhkan peraturan baru di mana ia wajib bagi semua pasukan untuk mendaftarkan pemain mereka melalui agen sah yang berdaftar dengan FAM.

“Jika pasukan tidak mematuhi peraturan ini, kami tidak akan membenarkan pemain mereka tempatan atau import untuk bermain. Walau apa pun, saya akan menyemak dengan pasukan undang-undang FAM mengenai perkara ini dan jika dibenarkan, kami akan menyenaraikannya di mesyuarat FAM dan MFL (Liga Bola Sepak Malaysia).

Beliau berkata isu itu tidak boleh dibenarkan berterusan kerana ia tidak adil kepada mereka yang telah melabur dalam mendapatkan lesen manakala yang lain mengambil pendekatan yang lebih mudah.