Malaysia Berita

Wan Jamak Percaya Tan Cheng Hoe Mampu Cipta Kejutan

Wan Jamak Wan Hassan yang juga bekas jurulatih pasukan kebangsaan hari ini menyatakan sokongan kepada pilihan pemain yang dibuat oleh Tan Cheng Hoe bagi menghadapi Piala AFF Suzuki 2018.

Beliau percaya dengan kombinasi pemain muda dan juga pemain senior mampu untuk mencorakkan keseimbangan pada pasukan negara.

Biarpun ada beberapa pihak yang mempertikaikan pemilihan pemain, bagi beliau Tan Cheng Hoe mempunyai kekuatan dalam membaca kemampuan pemainnya dan pasukan yang dibentuk jurulatih skuad kebangsaan memilik kekuatan tersendiri.

“Saya boleh katakan Cheng Hoe memiliki pasukan yang mantap di setiap posisi. Kalau kita lihat semua pemain boleh mengisi tempat dalam kesebelasan utama. Lihat saja posisi penjaga gol, kita ada Khairul Fahmi Che Mat dan Farizal Marlias, kedua-duanya penjaga gawang berpengalaman.

“Penyerang senior Norshahrul Idlan Talaha juga boleh memainkan peranan penting bersama pemain muda Safawi Rasid di bahagian depan, jadi kita tidak hanya mengharap seorang dua pemain saja di setiap bahagian dan jurulatih memiliki pilihan pemain untuk diturunkan,” katanya kepada Sukan NSTP.

Tan Cheng Hoe menamakan lapan pemain yang pernah menyertai Piala AFF Suzuki edisi 2016 antaranya Zaquan Adha, Hazwan Bakri, Syazwan Zainon serta Shahrul Saad, manakala tujuh pemain muda bawah 23 (B-23) tahun yang beraksi cemerlang pada kejohanan AFC di China tahun lalu.

Wan Jamak yang pernah membimbing pasukan negara sehingga muncul naib juara edisi pertama Piala AFF 1996 mengingatkan para pemain agar terus fokus dan membawa pulang tiga mata penuh untuk memberikan kedudukan selesa dalam Kumpulan A.

“Perlawanan pertama dengan Kemboja, Malaysia perlu menang. Sebaik mereka melangkah pergi ke Phnom Penh, fokus dan matlamat mereka adalah tiga mata. Jika kita boleh meraih kemenangan di tempat lawan, ia akan kurangkan tekanan kita dalam baki perlawanan kumpulan.

“Ia bukan sekadar kemenangan untuk tiga mata, tapi perlawanan dengan Kemboja amat penting untuk moral pasukan,” katanya.