Luar Negara Berita

Mereka Tak Lagi Memerlukan Saya – Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo menyatakan bahawa dia memutuskan untuk meninggalkan Real Madrid setelah mengetahui bahawa presiden kelab Sepanyol itu, Florentino Perez, tidak lagi melihatnya sebagai “sangat diperlukan.”

“Saya rasa dalam kelab itu, terutama dari presiden, saya tidak lagi dipertimbangkan dengan cara yang sama seperti saya berada pada waktu saya datang ke sini,” kata Ronaldo dalam temu bual dengan majalah Perancis Football.

“Selama empat atau lima tahun pertama, saya merasa seperti Cristiano Ronaldo. 

“Presiden memandang saya dengan cara bahawa saya tidak lagi diperlukan, jika anda tahu apa yang saya maksudkan. Itulah yang membuat saya berfikir untuk meninggalkan kelab itu. ”

Pemain kelahiran Portugis yang berusia 33 tahun itu menyertai Juventus dalam perjanjian bernilai 100 juta euro ($ 115 juta) pada bulan Julai.

Aksi terakhir beliau dengan kelab Sepanyol itu adalah ketika memenangi Liga Juara-Juara untuk musim ketiga berturut-turut dengan mengalahkan Liverpool pada final, Mei lalu.

Beliau juga menyatakan bahawa tindakan Zidane meninggalkan posisi selaku pengurus Real Madrid telah menguatkan lagi gerak hati beliau untuk meninggalkan Real Madrid.

“Keputusan saya untuk pergi tidak berpunca daripada dia. Seperti yang saya kata, ia adalah salah satu daripada sebab-sebab kecil yang membuatkan saya berfikir tentang masa depan saya dengan kelab itu.” kata Ronaldo.

Dia menambah bahawa dia “layak” untuk memenangi Ballon d’Or tahun ini, dan jika beliau memenangi anugerah tersebut, beliau akan memintas Messi dengan enam kemenangan untuk anugerah tersebut.

Pemenang bagi Ballon d’Or akan diketahui awal Disember ini.