Luar Negara Berita

Kata-Kata Pemain Bola Sepak Ke Atas Tragedi Nahas

Reaksi terhadap kematian pengerusi Leicester City dan pemilik King Power, Vichai Srivaddhanaprabha dalam kemalangan helikopter di luar tanah kelab Liga Perdana pada hari Sabtu [L8N1X809L]:

Pengerusi eksekutif Liga Perdana Inggeris, Richard Scudamore dalam satu kenyataan:

“Vichai adalah seorang lelaki yang menghiasi permainan dengan kesederhanaan dan daya tarikannya dan kami akan merinduinya dengan sangat besar. Kesannya pada Leicester – kelab bola sepak dan bandar raya – akan diingati selama-lamanya.”

Kapten Leicester City Wes Morgan tweeted:

“Sangat kecewa mengenai berita ini. Seorang lelaki yang disayangi dan dipuja …”

Penjaga gol Leicester City dan Denmark Kasper Schmeichel:

“Anda telah mengubah bola sepak, selama-lamanya! Anda memberi harapan kepada semua orang bahawa sesuatu yang mustahil boleh dilakukan, bukan hanya kepada peminat di sini tetapi kepada peminat di seluruh dunia dalam mana-mana sukan!”

Pemain pertahanan Austria Leicester City, Christian Fuchs menulis sebuah foto dirinya dengan Vichai tersenyum dengan kata-kata “TERIMA KASIH”.

Pemain Leicester City dan England Ben Chilwell:

“Saya tidak boleh mempercayainya, saya rasa marah bila mendengar bahawa tiada siapa yang terselamat dalam kemalangan itu semalam. Vichai adalah salah satu daripada orang yang baik yang pernah saya temui, menjadikan anda gembira, membuat dia gembira, dia sentiasa tersenyum dan ketawa. Apa yang dilakukannya bukan sekadar kepada kelab bola sepak ini tetapi untuk Leicester sebagai bandar yang luar biasa. ”

Pemain pertahanan England Leicester City, Harry Maguire:

“Kata-kata tidak dapat menggambarkan perasaan saya, seorang lelaki yang sangat baik.”

Leicester dan pemain tengah England bawah-21 James Maddison:

“kepahitan pada berita ini adalah bahawa tiada siapa yang terselamat dalam nahas helikopter semalam, kehidupan tidak adil kadang-kadang. 

Liverpool dan Mesir ke hadapan Mohamed Salah:

“Hari yang benar-benar sedih untuk bola sepak.”

Lawan Leicester pada hari Sabtu West Ham United:

“Kami ingin menghantar ucapan takziah yang tulus kepada keluarga Vichai Srivaddhanaprabha pada masa yang sedih dan tragis ini. Sumbangan besarnya kepada Leicester City FC, bandar Leicester dan bola sepak Inggeris tidak akan dilupakan.”