Santai Piala Dunia 2018

Lima pencapaian terbaik pasukan Asia dalam kejohanan Piala Dunia

Piala Dunia 2018 bakal bermula tidak lama lagi di Rusia. Seperti yang kita sedia maklum, 5 pasukan daripada benua Asia telah layak untuk bermain dalam kejohanan ini. Pasukan-pasukan tersebut adalah Republik Korea (Korea Selatan), Jepun, IR Iran, Arab Saudi dan Australia.

Namun begitu, hanya pasukan daripada benua Eropah dan Amerika Selatan sahaja yang pernah menjulang Piala Dunia ini. Tambahan pula, dominasi sukan bola sepak juga banyak melibatkan pemain-pemain daripada Eropah, Amerika Selatan dan juga Afrika.

Setakat mana pencapaian pasukan-pasukan daripada benua Asia? Adakah mereka sekadar melengkapkan kuota pasukan yang bertanding?

Oleh itu, mari kita lihat lima pencapaian terbaik pasukan benua Asia dalam kejohanan Piala Dunia:

Arab Saudi, 1994 (16 Terakhir)

Piala Dunia 1994 berlangsung di Amerika Syarikat dan ini merupakan penampilan sulung pasukan Arab Saudi di pentas Piala Dunia. Dibimbing oleh bekas pemain Argentina iaitu Jorge Solari, mereka gah melepasi cabaran peringkat kumpulan F. Perlawanan pertama bertemu Belanda, mereka kalah 1-2. Namun begitu, mereka bangkit dan mengalahkan Maghribi (2-1) dan Belgium (1-0) untuk menduduki tempat kedua Kumpulan F dengan 6 mata. Perlawanan 16 terakhir mereka ditemukan dengan pasukan Sweden yang merupakan naib juara Kumpulan B. Malangnya, perjalanan sulung mereka di kejohanan ini terhenti disini sahaja setelah mereka dikalahkan 3-1 oleh pasukan daripada benua Eropah itu. Bagaimana pula dengan skuad untuk Piala Dunia 2018 kini? Mampukah mereka menyamai rekod skuad 1994 atau mara lebih jauh lagi?

Jepun, 2010 (16 Terakhir)

Piala  Dunia 2010 di Afrika Selatan menyaksikan Jepun diundi bersama-sama pasukan Belanda, Denmark dan Cameroon dalam Kumpulan E. Dibimbing oleh Takeshi Okada yang merupakan bekas pemain kebangsaan Jepun. Mereka bermula dengan langkah kanan apabila perlawanan pertama bertemu Cameroon mereka menang 1-0. Namun, skuad Samurai Biru ini dikejutkan oleh pasukan Belanda dengan kekalahan 0-1. Perlawanan terakhir Kumpulan E bertemun dengan pasukan Denmark, mereka berjaya mencatat kemenangan 3-1 seterusnya menjadi naib juara kumpulan dengan 6 mata. Saingan 16 terakhir menemukan mereka dengan pasukan benua Amerika Selatan iaitu Paraguay. Perlawanan berlangsung sengit dengan keputusan 0-0 sehingga 120 minit masa permainan. Namun mereka terpaksa berkemas pulang apabila kalah pada penentuan penalti dengan jaringan 5-3

Jepun, 2002 (16 Terakhir)

Masih lagi berkisar tentang pasukan negara matahari terbit iaitu Jepun pada tahun 2002. Ketika ini, mereka merupakan tuan rumah bagi kejohanan Piala Dunia ini. Dibimbing oleh Philippe Troussier dari Perancis, mereka memasang impian untuk menjulang Piala Dunia dengan mengambil kelebihan bermain di halaman sendiri. Diletakkan bersama-sama Rusia, Belgium dan Tunisia dalam kumpulan H. Perlawanan pertama bermula dengan agak baik apabila mereka mengikat Belgium dengan jaringan 2-2. Perlawanan kedua mereka melakukan kejutan dengan mengalahkan pasukan Rusia 1-0. Walaubagaimanapun, mereka tewas 2-0 kepada Tunisia. Namun mereka masih layak untuk ke peringkat seterusnya. Saingan 16 terakhir, Samurai Biru ditemukan dengan pasukan benua eropah, Turki, mereka kalah tipis 1-0 di Stadium Miyagi. Harapan untuk menjulang Piala Dunia di tanah air sendiri hancur begitu sahaja.

DPRK / Korea Utara, 1966 (Suku akhir)

Menjadi satu-satunya pasukan dari benua asia untuk mengharungi cabaran Piala Dunia di England. Merupakan penampilan sulung mereka di pentas ini, namun kisah mereka menjadi bualan peminat bola sepak seluruh pelusuk dunia. Memulakan kempen Piala Dunia dengan kekalahan 0-3 kepada Soviet Union. Mereka bangkit mengikat pasukan Chile 1-1 untuk aksi kedua Kumpulan 4. Pada perlawanan akhir peringkat kumpulan, ketika inilah wakil tunggal benua asia ini menggegarkan seluruh pelusuk dunia apabila mereka mengalahkan gergasi bola sepak eropah, Itali 1-0. Saingan 16 terakhir Korea Utara bertemu dengan pasukan Portugal yang dibintangi oleh Eusebio. Pada perlawanan itu, Korea Utara telah mendahului 3-0 seawal minit ke-25. Portugal bangkit untuk merapatkan jurang dengan menjaringkan 2 gol sebelum tamat separuh masa pertama. Pada separuh masa kedua, Portugal mendapat tonik dan bangkit menewaskan Korea Utara 5-3 untuk ke peringkat seterusnya.

Republik Korea / Korea Selatan, 2002 (Tempat keempat)

Seperti mana pasukan Jepun, skuad Korea Selatan juga bermain di halaman sendiri. Sudah pasti mereka bermotivasi tinggi untuk menjulang Piala Dunia di hadapan penyokong sendiri. Diletakkan dalam Kumpulan D bersama-sama Amrika Syarikat, Portugal dan Poland. Taeguk Warriors cemerlang beraksi di peringkat kumpulan dengan menjadi juara Kumpulan D dengan kutipan 7 mata. Peringkat 16 akhir, mereka menghantar pasukan Itali pulang setelah berhempas pulas menewaskan mereka 2-1 dengan tandukan gol pada masa tambahan. Menginjak ke saingan suku akhir, mereka terikat 0-0 dengan Sepanyol namun mereka berjaya melepasi halangan penentuan sepakan penalti dengan kemenangan 5-3. Walaubagaimanapun, keriangan mereka disekat oleh pasukan Jerman pada saiangan separuh akhir apabila mereka tewas 0-1. Pada perlawanan penentuan ketiga, mereka sekali lagi dikecewakan oleh pasukan Turki apabila mereka kalah 2-3 di Stadium Daegu. Namun begitu, mereka sepatutnya berbangga kerana ini merupakan pencapaian tertinggi pasukan benua Asia dalam sejarah kejohanan Piala Dunia.