Luar Negara

12 Juta EURO Untuk Andre Villas-Boas Ganti Sven Goran Erikson Sebagai Head Coach Shanghai SIPG

andres-villas-boas

Bekas pengendali Tottenham Hotspur dan Chelsea, Andre Villas-Boas sah menggantikan Sven-Goran Erikson sebagai ketua jurulatih skuad Shanghai SIPG.

Pemecetan Sven-Goran Erikson sudah sememangnya dijangkakan apabila beliau hanya mampu membawa pasukan itu berada ditempat ke 3 Chinese Super League, ketinggalan 12 mata dibelakang juara, Guangzhou Evergrande Taobao. Kelab telah berbelanja besar dengan membawa Hulk bernilai 55 juta Euro dan Elkeson 18 juta Euro, namun Erikson masih gagal membawa sebarang kejuaraan kepada kelab yang berpangkalan di Shanghai itu.

Menurut sebuah laporan dari China, Sven-Goran Erikson yang menerima gaji berjumlah 3 juta Pounds setahun itu akan mengendalikan sebuah lagi kelab Chinese Super League – Beijing Guon dan pembantunya yang juga dari Sweden Roger Palmgren akan turut serta bersamanya nanti.

Shanghai SIPG mengenal pasti Andre Villas-Boas sebagai pengganti yang sesuai bagi mengendalikan tugas untuk memecahkan dominasi Guangzhou Evergrande Taobao yang telah menjuarai Chinese Super League selama 6 musim berturut-turut mulai 2011 sehingga 2016.

andrevillas-boas-cropped_1uy0tzfl9vm2a1t9yqba77ytvj

Faktor lain yang menyebabkan Andre Villas Boas dipilih adalah disebabkan Hulk pernah beraksi dibawah kendalian beliau ketika bersama Porto dan Zenit Petersburg. Bersama Andr Villas-Boas, gabungan bersama Hulk, telah membawa Zenit Saint Pertersburg menjuarai Liga Russia pada musim 2014-2015 dan pada musim lalu, beliau berjaya membawa Zenit menjuarai Russian Cup dan berada di kedudukan ke 3 Liga.

Selain Andre Villas-Boas, Shanghai SIPG juga sebelum ini mempertimbangkan Roberto Mancini sebagai salah seorang calon namun dengan pengumuman rasmi oleh Shanghai SIPG, Andre Villas-Boas sah dipilih sebagai pengendali baru dengan kontrak berjumlah 12 juta Euro!